Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna duga 33 godine

Titovi sefovi: Jedanaest vreća sa zlatom, nakitom i zadnjim plaćama

tito
Boris Ščitar/PIXSELL
11.04.2013.
u 11:47

Još desetak dana neće se znati što se točno čuvalo u trezorima Narodne banke Srbije

Kao što je prije mjesec dana i najavljeno, u srijedu je napokon, u potpunoj tajnosti i daleko od medijske pozornosti, otvoren sef u Narodnoj banci Srbije u kojemu su već 33 godine pohranjeni predmeti koji su pronađeni i evidentirani nakon smrti Josipa Broza Tita u njegovu domu na Dedinju, u Užičkoj 15. Nazočni su bili samo članovi povjerenstva predsjednika Srbije koje je imenovao Tomislav Nikolić, a čine ga njegovi savjetnici Oliver Antić i general Milorad Simić te zamjenik glavnog tajnika predsjednika Nenad Jevremović. Godinama javnost golica što se nalazi u sefu, a to se neće znati još deset dana. Tek će tada povjerenstvo zapisnički utvrditi sadržaj vreća u kojima je ili osobna Brozova imovina, koja ulazi u ostavinsku raspravu i na nju imaju pravo Titovi nasljednici, ili je riječ o državnoj imovini koja će pripasti državi. Nagađa se da je u jednoj od 11 ili 14 vreća u sefu i popis pohranjenog pa Nikolićevi ljudi od povjerenja imaju zadaću uskladiti popis sa stvarnim stanjem i ustanoviti je li sve što je na popisu i u vrećama ili je nešto u prošla tri desetljeća, možda, nestalo.

Prema Večernjim novostima, povjerenstvo nekadašnjeg predsjedništva SFRJ popisalo je 9. ožujka 1982. godine, dakle nepune dvije godine nakon Titove smrti, “i značajnu dinarsku svotu i nekoliko desetina tisuća engleskih funti, marki i dolara i predalo ih Narodnoj banci Jugoslavije, čiji je pravni sljednik NBS”. No, jesu li i ti iznosi u sefu ili na posebnim računima, znat će se tek kad ured predsjednika Srbije objavi sadržaj sefova.

Nasljednici

Oliver Antić prije točno mjesec dana najavio je otvaranje sefa i tada je rekao kako je posao povjerenstva, kad se otvori sef, utvrditi samo privatnu Titovu imovinu.

– Ako utvrdimo da je u njima bilo što od osobnih stvari bivšeg jugoslavenskog predsjednika, o tome ćemo obavijestiti sud i predati te predmete u sudski depozit ako sud zajamči da su u njemu sigurne – rekao je Antić.

U nedavnom intervjuu jednom beogradskom dnevniku Titova udovica, Jovanka Broz, požalila se kako je njezin progon počeo od smrti J. Broza, 4. svibnja 1980. godine, kada je prvo službeno povjerenstvo zapečatilo neke stvari u njegovu uredu, a ona je smatrala, kao i danas, da pripadaju njoj.

– Ja sam sama dodala još neke stvari da ih zapečate kako bih se zaštitila. Nakon te došle su i mnoge druge, samozvane komisije koje su upadale i odnosile stvari – rekla je Jovanka Broz. Uz Jovanku, nasljednici Titove imovine su sin Mišo i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz, s tim da je Titova udovica tražila da se izuzmu njezine osobne stvari koje su također zapečaćene.

I pokućstvo i satovi...

Jovanka tvrdi kako je većina predmeta iz Užičke 15 pripadala njoj i Titu te da su ih zajedno stekli u bračnoj zajednici. Nakit i darove dobila je na vjenčanju od kumova i prijatelja, a ne kao supruga predsjednika te od Tita, a i sama ga je kupovala. Prema medijima u Srbiji u ostavštini su pokućstvo u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle s brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, porculansko i keramičko posuđe, lomljeno zlato, tabakere, vrijedni satovi, albumi sa slikama...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije