Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"STROGO POVJERLJIVO

Tito je 1951. Amerikancima za proučavanje isporučio MIG-15

tito jovanka
21.11.2010.
u 15:35

Povjesničar Coleman Armstrong Mehta u svojoj knjizi "Štakorska rupa koju treba držati na oku" opisuje suradnju jugoslavneskih službi s CIA-om koja je promijenila tok povijesti

Početkom 1951. godine tadašnje jugoslavenske vlasti isporučile su američkoj tajnoj službi sovjetski jurišni avion MiG-15 i time zauvijek izmijenile daljnji tok povijesti - navodi u svojoj knjizi “Štakorska rupa koju treba držati na oku” Coleman Armstrong Mehta, povjesničar s Državnog Sveučilišta Sjeverne Kalifornije.

Na osnovi materijala koji je donedavno bio označen kao “strogo povjerljivo”, te razgovora s djelatnikom CIA-e u Beogradu od 1948. do 1951, Mehta prati razvoj odnosa jugoslavenskih i američkih tajnih službi.

Mehta navodi da je krajem studenog 1950. godine Frank Wisner, šef Kancelarije za koordinaciju politike, ogranka CIA za tajne operacije, počeo pregovore s Vladimirom Velebitom, zamjenikom jugoslavenskog ministra za vanjsku trgovinu o mogućnostima sklapanja obavještajnog sporazuma između dviju zemalja. CIA bi pomogla Jugoslaviji uspostaviti sistem brze komunikacije u slučaju sovjetske invazije. U tim razgovorima pomagao mu je tadašnji šef operacija CIA-e u Beogradu, koji je želio ostati anoniman i koji je zastupao stavove CIA-e pod maskom prevoditelja. On je istakao da je ta suradnja povlačila za sobom službeni sporazum o razmjeni vojnih obavještajnih podataka. Manje od tjedan dana nakon sklapanja sporazuma Jugoslavija je ponudila Amerikancima sovjetski jurišni avion MiG-15, za kojeg su Amerikanci bili vrlo zainteresirani.

Jugoslavija je priopćila SSSR-u da se MiG srušio na teritoriju Jugoslavije i odbila dozvoliti sovjetskim obavještajcima da pređu njenu granicu, ističući da je zrakoplov potpuno oštećen. Ponuđen je potom SAD-u pod uvjetom da šef operacija CIA-e u Beogradu organizira transport letjelice.

- Pozvali su me usred noći i ponudili nam potpuno očuvan MiG-15. Petorica naših operativaca su hitno doputovala u Beograd i organizirala transport letjelice. Avion je rasklopljen na dijelove i tako prebačen u SAD. Imao je samo par manjih oštećenja. Bili smo u šoku jer smo dobili jedan od prvih aviona ovog tipa koji je mogao letjeti - tvrdi bivši agent CIA u razgovoru sa autorom knjige.

Ključne riječi

Komentara 734

DU
Deleted user
21:27 21.11.2010.

Kosovo Normalno kako bi Vlada mogla sama protiv sebe u kojoj je vecina komunista,,,kako bi mogli predsjednici sami protiv sebe kad su ova dvojica i pokojni komunisti,,,,,,,,,,nemoj biti smijesan........................

OB
-obrisani-
00:11 22.11.2010.

Titu za generala u Nato

DU
Deleted user
21:00 21.11.2010.

Jel ima netko ovdje da da koji prijedlog kako zamlju izvuc iz krize,,,,vidim o drugom svjetskom ratu znate sve,,,,pa si mislim jel tako znate i o ekonomiji da nam djeca na vracaju dugove...................................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije