Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi Einstein

Tisuću decimala broja e Matej zna napamet: "Naučit ću ih 10.000"

\'Pozega-22.02.2011. Matej Carapina pamti tisucu decimala broje e Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL\'
Duško Mirković/Pixsell
23.02.2011.
u 09:26

Oduvijek je volio pamtiti brojeve. Prvo je napamet učio registracije automobila, a zna i kada su naši sportaši osvojili medalje na natjecanjima

– Ma, sve je to bila samo igra. I sam sam sebe iznenadio koliko znamenki brojeva mogu zapamtiti – skromno kaže Matej Čarapina, 17-godišnji učenik trećeg razreda požeške Tehničke škole, koji je napamet naučio čak tisuću decimala Eulerova broja e koji je baza prirodnog logaritma. A sve je zapravo počelo u povodu 5. obljetnice obilježavanja broja e u školi 7. veljače. Profesor matematike Radoica Popović, koji je 2007. prvi u svijetu u svojoj školi uveo obilježavanje toga broja u povodu 300. obljetnice rođenja Eulera, potaknuo je na njegov dan učenike da se natječu u pamćenju decimala broja e kojih je beskonačno mnogo i koji nema određenog redoslijeda.

Kamerom snimali

– U svakom trenutku taj broj pamtim na 20 decimala. Bilo je do sada učenika koji su znali i više decimala od mene. Jedan iz prvog razreda naučio je 53 decimale, a onda je jedan naučio jednu više. Sastavili smo komisiju koja je sve to provjeravala i dokumentirala te kamerom snimila, odnosno učenik je morao pred komisijom na ploči ispisati da se mi uvjerimo zna li on to. I kada sam namjeravao zatvoriti to spontano natjecanje, javio se učenik iz 3. razreda Antun Antunović koji je znao 517 decimala napamet, a onda je Matej Čarapina potukao taj rekord s naučenih tisuću decimala – kazao je prof. Popović koji je, zadivljen Matejevim trudom, njemu u čast napravio stoj na šakama unatoč svoje 64 godine te odijela u kojemu je bio odjeven.

Bivšem višestrukom prvaku Hrvatske u gimnastici, koji je za ovaj pothvat tek malo olabavio kravatu te otkopčao gornje dugme košulje, to još uvijek polazi za rukom. Mateju je za ispisivanje tisuću decimala toga broja na ploči trebalo malo više od pola sata. Povremeno je zastajao kako bi odmorio ruku.

– Da zapamtim ovoliko decimala trebalo mi je četiri dana, odnosno desetak sati. Krenuo sam zapravo naučiti 54 decimale jer je to do tada bio rekord. Te prve 54 decimale naučio sam još na satu, a do kraja dana došao sam do 96. Idući dan sam za dva sata naučio 204 decimale, a za još dva sata došao sam do 500 decimala. Broj sam skinuo s interneta i učio ga te ispisivao na papir pa poslije sam provjeravao – opisao je Matej, koji je matematiku zavolio tek kada je krenuo u srednju školu. Jedini je učenik u svom razredu koji ima odličan iz matematike, s time da nitko nema ni vrlo dobar. Oduvijek je, kaže, volio pamtiti brojeve. Prvo je napamet učio registracije automobila. Zna oko pedeset brojeva registracija, odnosno, u njegovoj su memoriji sve registracije susjeda, prijatelja i rodbine. Isto tako, zna i kada su naši sportaši osvojili medalje na europskim i svjetskim natjecanjima te Olimpijskim igrama.

Svira i gitaru

Vjerojatno za pamćenje brojeva treba talenta, ali još više vježbe.

– Neću stati na ovih tisuću decimala, pokušat ću do kraja godine naučiti deset tisuća decimala – najavio je Matej, koji u slobodno vrijeme svira i bas gitaru u glazbenoj skupini Cosa nostra.

Komentara 32

Avatar Ledeni
Ledeni
09:41 23.02.2011.

Bilo bi bolje da se bavi nečim pametnijim. Sad je dokazao da može, ali nema nikakve potrebe da i dalje pamti takve gluposti.

OB
-obrisani-
11:39 23.02.2011.

Matej je hrvatsko čudo mladeži i baš me zanima hoče li on zapamtiti na kojoj decimalki broja 2007 je Hrvatska uspjela ući među razvijene i kulturne u EU savez...

BB
B Boy Dinolino
11:15 23.02.2011.

mozete vi pricati sta zelite...al zapamtiti 1000 decimala e broja je talent mozda mnogi ni neznaju sto je to al nema veze...ja idem s njim u razred i znam kaki je ali nemojte vi molim vas gluposti pricati...a ovo sto je napisao 1000 decimala to je njemu bila samo zezancija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije