Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"marš kurvi"

Tisuće prosvjednica u Londonu: Okrivi mog silovatelja, a ne mene!

slutwalk
Reuters/PIXSELL
12.06.2011.
u 11:55

Nakon izjave policajca iz Kanade da bi se žene trebale prestati oblačiti kao kurve, ako žele izbjeći silovanje, oformljen pokret SlutWalk.

Kanadski policajac Michael Sanguinetti nije imao pojma da će njegova poruka ženama da se prestanu oblačiti kao kurve ako se žele zaštiti od silovanja i napastovanja izazvati pravi pokret otpora.

Prozvane žene solidarizirale su se i orgnizirale najprije u kanadskom Torontu, a zatim se fenomen pod nazivom  "Marš kurvi" (SlutWalk) ekspresno proširio svijetom.

U subotu je tako uži centra Londona bio pod opsadnim stanjem zbog tisuća aktivistica, studentica i "običnih prolaznika" koji su svojim "maršem kurvi" dali obol upozorenju kako kultura koju njegujemo uvijek pokušava pronaći opradvanje za seksualne zločine nad ženama.

- Bez obzira tko je žrtva, uvijek će se pronaći netko tko će pronaći način da kaže da je ona svojim ponašanjem zaslužila napad. Možda se nije dovoljno branila, možda je pogriješila u odabiru dečka ili muža, a možda se obukla kao kurva. To su isprike koje se ppronalazi  za napasnike i zločince, a gotovo nikad se ne priznaje da nije žrtva ta koja je kriva, pojasnila je Anastasia Richardson, 17-godišnjakinja iz Oxfordshirea, jedna od glavnih organizatorica londonskog marša na kojem se okuilo oko 3000 ljudi i još nekoliko tisuća dalo je svoj doprinos na internetskoj kampanji.

Visoko uzdignutih transparenata s natpisima "Okrivi silovatelja, a ne mene" i "Moja odjeća glasnija je nego moj glas" i oskudno i namjerno nakaradno odjevene sudionice marša pokušale su promijeniti percepciju javnosti.

Čini se da su na doborm putu. Barem sudeći prema reakciji koju su svojim marširanjem izazvale kod 24-godišnjeg Jona Patela iz Londona, koji je kazao kako je "Marš kurvi" odličan način da se osvjesti koliko je pravda postala nakaradna u slučajevima koji se dotiču silovanja i drugih sličnih zločina.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
17:34 12.06.2011.

Silovanja je potrebno najstroze osuditi ali isto tako i one \"k*rve\" koje prijave lazno silovanje

OB
-obrisani-
16:10 12.06.2011.

\"Car je gol !\"

FE
Felicijen
15:28 12.06.2011.

No, ovo bi tek trebalo organizirati kod nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije