Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol mira

Tisuće Britanaca predložilo Malalu za Nobelovu nagradu za mir

'Pakistani schoolgirl Malala Yousufzai reads a card as she recuperates at the The Queen Elizabeth Hospital in Birmingham, in this undated handout photograph released to Reuters on November 8, 2012. Ma
Reuters/PIXSELL
09.11.2012.
u 18:50

Peticija je predana premijeru Davidu Cameronu jer samo službene osobe mogu predlagati kandidate

Ako su talibani htjeli zaustaviti Malalu Yousufzai, petnaestogodišnju aktivisticu poznatu po borbi za pravo školovanja djevojčica u Pakistanu i blogerici koja je o tomu pisala na BBC-u, pokušaj atentata koji su prije mjesec dana izveli pucajući joj u glavu bio im je najgori mogući potez.

Simbol svih djevojčica

Samo u Velikoj Britaniji više od trideset tisuća ljudi potpisalo je danas peticiju da se Malali dodijeli sljedeća Nobelova nagrada za mir, a slična je kampanja održana i diljem Kanade, Španjolske i Francuske.

– Malala nije samo mlada djevojka, ona je simbol svih kojima je uskraćeno obrazovanje, ona je simbol svih djevojčica koje ne smiju pohađati školu samo zato što su ženskog roda – ustvrdila je Shahida Choudhary, aktivistica udruge Change koja je organizirala peticiju.

Dokument s tisućama potpisa predan je i britanskom premijeru Davidu Cameronu kako bi Malalu službeno predložio za nagradu. Naime, prema propozicijama Nobelove zaklade, prijedloge za dobitnike mogu predlagati samo službene osobe, poput članova nacionalnih parlamenata ili članova vlade pojedinih država.

Fotografija s medom

Danas je objavljena i fotografija Malale kako u bolnici, držeći plišanog medvjedića u krilu, čita knjigu, što je fantastičan napredak u oporavku djevojčice kojoj je talibanski napadač ispalio metak u glavu. Malala je iz Pakistana nakon ranjavanja prebačena u Birmingham na oporavak.

>> Malala (14) i Hina (17) postale su talibanima najgora noćna mora

Komentara 4

OL
olovka
20:11 09.11.2012.

Ja predlazem mog dzukca. Nikog nije ujeo , samo repoom mase .

AA
aabbcc
20:23 09.11.2012.

. Treba djetetu dati u ime poginule DJECE u Afganistanu (a i Bosni ) i da vise ni jedno NE UBIJU avionske i druge bombe nigdje u Svijetu !!!! ( Koliko djece bi poginulo u napadu, ratu na Afganistan ? )

AA
aabbcc
20:41 09.11.2012.

. Sinbolicno djetetu dodijeliti nagradu a novac dati, usmjeriti za nabavku invalidske opreme i pomagala svoj stradaloj DJECIi u 10-godisnjem ratu u Afganistanu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije