Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proglašena krivom

Timošenko dobila sedam godina, 2000 simpatizera prosvjeduje

julia timosenko
Foto: AFP/Pixsell
1/4
11.10.2011.
u 09:28

Timošenko smatra da je ovo suđenje osveta njezina najvećeg neprijatelja Viktora Janukoviča te je dodala kako nije kriva

Ukrajinski sud osudio je bivšu premijerku Juliju Timošenko na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti zbog posredovanja pri potpisivanju ugovora o kupnji plina iz Rusije.

– Sud smatra Timošenko krivom i osuđuje ju na sedam godina zatvora – kazao je sudac Rodion Kirejev, prenosi Reuters. Kirejev je presudio u korist tužiteljstva i osudio šeficu oporbe na traženu kaznu nakon tromjesečnog suđenja koje je podijelilo zemlju i ugrozilo odnose Ukrajine sa Zapadom.

EU, jedan od glavnih ukrajinskih trgovinskih partnera, zajedno s Rusijom, najavio je ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, koji je u tijesnoj utrci pobijedio Timošenko na predsjedničkim izborima prošle godine, da će važni ekonomski ugovori, koji trebaju biti potpisani krajem ove godine, biti ugroženi ako karizmatična bivša premijerka bude zatvorena.

Tijekom izricanja presude Timošenko se smiješila te ustala i, iako je sudac još uvijek govorio, osudila "autoritativni režim" predsjednika Viktora Janukoviča te naglasila koliko nedostaje pravde u Ukrajini pod njegovom vlašću.

Sudac Kirejev objasnio je da je bivša premijerka premašila svoje ovlasti namještajući 2009. godine potpisivanje 10-godišnjeg ugovora državne tvrtke Naftogaz s Rusijom zbog kojeg Ukrajina sada plaća pretjeranu cijenu plina.

Sukobi prosvjednika s policijom

Julija Timošenko, koja je dva puta izabrana za premijerku, ali je izgubila predsjedničke izbore, smatra da je ovo suđenje osveta njezina najvećeg neprijatelja Viktora Janukoviča te se izjasnila da nije kriva.

Najmanje dvije tisuće simpatizera bivše premijerke okupilo se ispred sudnice kako bi što prije čuli presudu. vikali su i mahali zastavama u znak potpore. Nakon proglašenja presude došlo je do naguravanja s policijom, ali ozbiljnijih okršaja ipak nije bilo.

Osim štovatelja Julije Timošenko, ispred sudnice se okupilo i mnoštvo njezinih protivnika koji su prosvjedovali protiv nje, a koji su došli na poziv proruski orijentirane Stranke regija.

Komentara 35

Avatar flegmatik
flegmatik
09:43 11.10.2011.

Eh, neki ljudi se jednostavno ne mogu nositi sa uspjehom drugog (druge, u ovom slucaju).

IR
irani
09:57 11.10.2011.

Pa ako se pod \"uspjeh\" racuna ugovaranje izuzetno nepovoljne, visoke, cijene ruskog plina (ne ulazim sada u to iz kojih motiva) , onda neznam sto bi se kvalificiralo kao \"neuspjeh\" ?

OB
-obrisani-
09:43 11.10.2011.

u hrvatskoj komuniusti prodaju po cijeni od 900 kuna INu madjarima, pa dodje hdz pa im to istu inu proda po 2700 kuna, onda crveni ponoredu i tuze hdz zasto im je prodao po 2700 kuna an ekako oni po 900 kuna, jer su oni madjarima obecali da ce moci sve kupit po toj cijeni, onda su ti isti crveni prodali hrvatski telefon po cijeni od 35 kuna nijemcima a nasim su gradjanima prodali po 280 kuna to istu dionicu-i nikome nista, a onaj ludi \"tuerski\" uskok hapsi kokosare za nekakove posrane 3,5 milijuna kuna-fujjjjjjjjjjjj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije