Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Tim Synergy Moon: Prvi hrvatski satelit ide u orbitu do kraja godine

Tim Synergy Moon (1)
Foto: Tim Synergy Moon
1/4
26.07.2011.
u 08:35

Među piko i nanosatelitima u orbitu će se lansirati i satelit hrvatskog tima koji testira opremu za ugradnju u Mjesečev robot

Do kraja godine u orbitu će se lansirati prvi hrvatski satelit. Zahvaljujući uspješnosti hrvatskog ogranka međunarodnog tima Synergy Moon (TSM) tvrtka Interorbital Systems, također članica TSM-a, u svom je lansirnom manifestu objavila da će se među piko i nanosatelitima u orbitu lansirati i satelit hrvatskog tima koji u orbiti testira opremu za ugradnju u Mjesečev robot.

Inače hrvatski TSM potpisao je s Odjelom za prijenos tehnologija Sveučilišta u Antofagasti u Čileu ugovor o sudjelovanju u razvoju projekta Moon-Mars u pustinji Atacami. Projektom se financiraju aktivnosti članova tima i prijenos znanja i tehnologija kroz pet godina u vrijednosti od pet milijuna dolara. U Čileu će se po nacrtima i uz prijenos znanja TSM-a graditi letjelica koja se do kraja 2012. godine treba meko spustiti na Mjesec te se u sklopu integracije sustava u nju treba ugraditi robotsko vozilo (rover) koji se gradi u Istri i bežična digitalna komunikacijska tehnologija koja se projektira i gradi u Zagrebu. Croatia Airlines osigurat će besprijekorne logističke uvjete za prijevoz osjetljive svemirske tehnologije iz Hrvatske na testiranje i ugradnju u svemirski brod u Čile.

Sponzor TSM-a, tvrtka Aerogels Australia, isporučila je Astronomskoj udruzi Vidulini, inače jezgri hrvatskog ogranka tima koja gradi Mjesečev robot, dragocjen futuristički izolacijski materijal aerogel koji će se ugrađivati u sve buduće sklopove koji moraju biti otporni na svemirske temperaturne ekstreme.

TSM-ovi veliki planovi za testiranje u rujnu uključuju i obaranje svjetskoga rekorda za WLAN bežičnu digitalnu vezu održavanjem stalne podatkovne i HD videoveze sa zrakoplovom u letu, izravni HD TV prijenos slike i podataka bežičnom digitalnom vezom za vrijeme skoka padobranom te pod istim takvim vezama testiranja otporne svemirske opreme u vakuumu i pri niskim temperaturama u stratosferskoj sondi.

Komentara 34

MI
miso
09:17 26.07.2011.

Gdje se može nabaviti hrvatski prijevod ovog teksta?

KR
kreont
09:17 26.07.2011.

Ova kutija od cipela sa 4 solarne ploče auuuuu što je dobro. Jesu li za projektiranje koristili Lego Designer. Ovo je trash posao, niti hrvatska niti naši znanstvenici nemaju koristi od toga jedino što su debelo iskorišteni kao \"mali crnci\".

LO
lojtra
09:13 26.07.2011.

Vidi se da je u pitanju \"hrvatski svemirski tim\". Čim su tolike flaše na stolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije