Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZ JE SLOBODAN

Tijelo pape Benedikta XVI. je u bazilici sv. Petra, vjernici mu od danas mogu odati počast

Faithful pay homage to former Pope Benedict in St. Peter's Basilica at the Vatican
Foto: CIRO DE LUCA/REUTERS
1/3
02.01.2023.
u 08:37

Tijelo pape u miru prevezeno je u zoru u Baziliku sv. Petra, najveću katoličku crkvu na svijetu koja može primiti desetke tisuća vjernika

Vjernici od ponedjeljka ujutro mogu odavati počast papi emeritusu Benediktu XVI. čije je tijelo položeno u bazilici svetog Petra.  Vrata bazilike u ponedjeljak će biti otvorena za javnost od 9 do 19 sati, a u utorak i srijedu od 7 do 19 sati.

Ulaz je slobodan i ne zahtijeva rezervaciju ulaznica, objavio je Vatikan.

Papa Franjo predvodit će pogreb prvog njemačkog pape u suvremenoj povijesti u četvrtak ujutro. 

Tijelo pape u miru prevezeno je u zoru u Baziliku sv. Petra, najveću katoličku crkvu na svijetu koja može primiti desetke tisuća vjernika. 

Remekdjelo arhitekture, spoj renesanse i baroka, bazilika je završena 1626. i jedno je od najsvetijih mjesta kršćanstva jer je u njoj i grobnica sv. Petra, prvog biskupa Rima kojega su naslijedili drugi pape.

Papa u miru Benedikt XVI. umro je u subotu ujutro u dobi od 95 godina nakon što je Vatikan u srijedu objavio da mu se zdravlje pogoršalo, a papa Franjo pozvao katolike da mole za njega.

"Gospodine, volim te", bile su posljednje riječi Benedikta XVI., izgovorene na talijanskom jeziku u prisutnosti medicinske sestre uoči smrti, rekao je njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein.

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

>> VIDEO Tko je bio veliki Joseph Ratzinger? Iščupao se iz ralja nacizma, postao vodeći teolog i sam sebe umirovio kao papu

Ključne riječi

Komentara 2

MM
Mr.M
09:46 02.01.2023.

Zašto to radite? Koga vi ovdje štujete, Boga? Čijeg?

GM
gmižić
09:35 02.01.2023.

Adoracija leša.... morbidno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije