Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'izuzetna osoba'

Tijelo N. Čulića, alpinista stradalog prije 39 godina konačno u RH

planinari (1)
07.10.2013.
u 08:53

Čulić je s još trojicom alpinista 24. srpnja 1974. godine poginuo u velikom ledenom odronu prilikom uspona na planini Ušba na Kavkazu.

Tijelo hrvatskog alpinista Nenada Čulića koje je preko 39 godina bilo prekriveno ledom konačno je u Hrvatskoj, javlja HGSS u članku koji je napisao njihov pročelnik Vinko Prizmić.

Čulić je s još trojicom alpinista 24. srpnja 1974. godine poginuo u velikom ledenom odronu prilikom uspona na planini Ušba na Kavkazu.Tijela dvojice od njih Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su nakon nekoliko dana dok su tijela Viktora Tabakovića i Nenada Čulića ostala duboko po tisućama tona leda.

Tabakovićevo tijelo HGSS je pronašao u ekspediciji u ljeto 2012., a tijelo koje je prema poziciji na ledenjaku moglo pripadati samo Čuliću pronašla je skupina rumunjskih alpinista o čemu je HGSS izviješten krajem kolovoza, nakon čega je pokrenuta inicijativa da ga se što prije vrati u Hrvatsku.

''U složenom postupku povratka, brige i požtvovanja obitelji Čulić, prijatelja iz HGSS-a, njegovog Planinarskog društva Mosor i Hrvatskog planinarskog saveza, veliku pomoć pružile su lokalne i gruzijske vlasti, naše veleposlanstvo u Ateni koje pokriva područje Gruzije te Croatia Airlines'', navodi Prizmić.

Prizmić dodaje i kako je Čulić bio izuzetna osoba i jedan od najboljih hrvatskih alpinista tog vremena.

''Naš Neno doista bio je izuzetna osoba. Odlazeći na ekspediciju, ostavio je tada svoju jednogodišnju kćerku, a sada su ga u zračnoj luci dočekali i njegovi unuci, danas već stasiti mladići. Neno je bio jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog vremena. Vizionar i uzor, dao je veliki doprinos današnjoj visokoj kvaliteti hrvatskog alpinizma i gorskog spašavanja. Pokretač je hrvatskih ekspedicija u svjetska gorja, a kao gorski spašavatelj bio je instruktor i pročelnik GSS-a i predsjednik Planinarskog društva Mosor'', piše Prizmić.

Posljednji ispraćaj Nenada Čulića održat će se 10. listopada u 16.15 na gradskom groblju Lovrinac u Splitu, nakon čega će uslijediti komemoracija.  

>> 39 godina neizvjesnosti: Bio je legenda 
i s 25 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije