Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tihomir iz Crvenog križa: Nije me strah, idem nositi vodu Haićanima

ck
goran stanzl
18.01.2010.
u 17:52

HCK ima dobro uvježbane volontere koji redovito sudjeluju u misijama po svijetu, no uvijek sa stranim kolegama jer – zbog novca – nemaju opremu.

“Moja taman” – “voda je dobra”, govorili su starci koji su s magarcima natovarenima kanistrima čekali u redu pokraj crpke u Sudanu. “Voda je dobra”, pronijelo se cijelim krajem pogođenim poplavama koje su uništile svu ionako jadnu infrastrukturu, pa je ispred pumpe svakoga jutra i večeri bilo sve više nevoljnika.

Vodu je točio Ead Bečirević iz Hrvatskoga Crvenog križa (HCK). Ead, 32-godišnjak, prije dvije i pol godine bio je na terenu u Sudanu te s njemačkim kolegama svaki dan pročišćivačima omogućavao čistu vodu.

Sličnu dužnost – ovaj put u Haitiju – imat će 45-godišnji Osječanin Tihomir Štrekelj. Volonter Crvenog križa, umirovljeni dočasnik HV-a, pomagat će u sklopu 28-člane ekipe CK Austrije. U Haiti bi iz Beča trebali otputovati sutra, a bazni kamp nalazi se nedaleko od Port-au-Princea.

 – Ne, nije me strah – dobro sam opremljen i obučen. Prošao sam desetak ciljnih treninga u posljednje dvije godine – kaže Štrekelj. U razorenoj karipskoj državi, u sklopu jedinice za žurni odgovor na katastrofe, šest tjedana pročišćavat će vodu i educirati stanovništvo kako se zaštititi od zaraze, a onda će ga zamijeniti kolega, također iz HCK.

 – Čista je voda najvažnija. U Sudanu, u gradu Kosti, bilo je mučno gledati ljude kako obavljaju nuždu u jednu baru, a iz druge pokraj nje piju vodu. Piju vodu iz onečišćenog Nila... Stalno ih je mučila dijareja – prisjeća se Ead, koji je kolegu Štrekelja pripremao za prvi “pravi” terenski rad.

HCK ima dobro uvježbane volontere koji redovito sudjeluju u misijama po svijetu, no uvijek sa stranim kolegama jer – zbog novca – nemaju opremu.

– Aparati za pročišćavanje vode koje Tihomir i austrijski kolege nose sa sobom stoje 100 tisuća eura. Sad postoje i jeftiniji pa se nadamo da ćemo, u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, moći oformiti svoju ekipu – iznosi računicu izvršni potpredsjednik HCK Nenad Javornik.

 Zahvaljuje na odazivu javnosti. Do danas je za Haiti uplaćeno milijun kuna.

 – To je iznos s PDV-om – kaže te dodaje da čekaju odgovor od HT-a o tome hoće li se odreći PDV-a.

Ključne riječi

Komentara 10

VP
Valentina Prokić
19:48 19.01.2010.

Za one koji kude, a mislim da je zbog Wolfganga, jedna informacija , čovjek postoji, prepoznat će i nick a Tihi pozdrav još jednom.

NJ
Njamanjam
19:21 18.01.2010.

Karambita, to pitaj one koji su ga poslali u prijevremenu mirovinu.

VP
Valentina Prokić
22:04 18.01.2010.

Tiho, sve najbolje..drži se i pozdravi Wolfganga i ekipu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije