Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oluja

Tigrovi uvijek prvi - branitelji pomažu Slavoniji

Oluja
Foto: VL
1/7
24.06.2014.
u 20:14

Stotinjak veterana na terenu još od prvog dana. Tigrovi su stanovnicima potpoljenih sela dopremili više od 200 tona pomoći.

Veliki plastični traktor, ruksak sa igračkama njezina četverogodišnjeg sina, prslučić od njegove narodne nošnje i njezina zelena haljina bilo je sve što je iz obiteljskog doma u Rajevu Selu spasila Željka Pauljković. Sve što su njezini roditelji zaradili tijekom desetljeća teškog rada u Njemačkoj sve dok četiri godine unazad nisu u potpunosti završili s opremanjem kuće... sve je u trenutku odnijela nabujala Sava. Kada se povukla, danima kasnije, iza sebe je ostavila pustoš, čistu destrukciju, a na zidove i podove njezina doma nanijela je guste i obilne količine mulja.

Pa ipak, tog subotnjeg jutra, 7. lipnja, bila je nasmijana i vedra. U svojoj nevolji, ispostavilo se, nije ostala sama. U dvorište nekoć prelijepog seoskog imanja, kojim dominira bunar okružen mladim čempresima, što se danas jedva naziru u sivilu i prljavštini, osvanula je grupa veterana 1. gardijske brigade, Tigrova, njih 12-orica, “12 žigosanih”, kako su se među sobom nazivali.

Foto: Renata Rašović

Prizor koji su zatekli bio je uistinu strašan: na zidovima kuće prljavi rub izdajnički je otkrivao dokud je dospjela razina vode.

- Pogledajte, voda je stigla do dva metra - govori Nedjeljko Erceg, pozivajući svoje suborce u nevjerici.

- Ovdje je voda sve pomela, plimni val bio je visok i do sedam metara, ne možeš vjerovati - govore uglas.

Željkina kuća, naime, nalazi se tek dvjesto metara od mjesta gdje je popustio nasip, otkamo je podivljala Sava krenula rušiti sve pred sobom. Na vrhu dnevnog boravka golema je rupa nepravilnog oblika: Željka otkriva kako je u svoju kuću ušla preko krova, razbijanjem stropa.

- Danima već nazivam vatrogasce i slušam kako stižu za 20 minuta. I nisam ih dočekala - rekla je Željka. Ali zato su joj u pomoć priskočili Tigrovi, koji su se najprije prihvatili raščišćavanja njezina doma, formirajući lanac, iz ruke u ruku, koji će iz kuće izbaciti sav namještaj i gomilati ga na improvizirano smetlište. Sa svih strana čuje se udaranje lopatama, ljeskanje vode, pokoji uzdah. Vrućina je neizdrživa. Istog dana poslije podne, nakon višesatnog ispiranja šmrkovima, ispod mulja se pomalo nazire beton Željkina dvorišta.

- Gazdarice, vidim osmijeh, bit će da smo nešto ipak ovdje napravili - smješka se Darko Katuša. Na rastanku, gotovo simbolički, preko ograde dvorišta iznenada je uskočio poveliki, izgladnjeli pijetao. Život se vraća u Rajevo Selo... Pomoglo je tome prisustvo stotinjak Tigrova koji već tjednima borave u Slavoniji gdje su se dragovoljno angažirali na svakoj vrsti pomoći, a pritom su na ugrožena područja županjske Posavine, ali i Pakraca i Lipika, prebacili više od 200 tona humanitarne pomoći prikupljene iz donacija građana. Intervencija hrvatskih branitelja, među njima i Tigrova, otpočela je još dva dana prije puknuća nasipa kod Rajeva Sela, koje će 18. svibnja izazvati katastrofalne posljedice zbog izlijevanja nabujale Save.

Ovo je dio velike reportaže u magazinu hrvatskih branitelja Oluja reporterke Renate Rašović koja je s Tigrovima provela dva dana poplavljenim u slavonskim selima. Ostatak priče možete pročitati u tiskanom izdanju Oluje koji je na kioscima 26. lipnja.

U novoj Oluji možete pročitati i pogledati još veliku fotoreportažu kako su pripadnici drugih gardijskih brigada i Specijalne policije priskočili u pomoć ugroženim Slavoncima. Oluja donosi priču i o legendarnoj postrojbi IX. bojnoj HOS-a Vitez Rafael Boban, o prvoj profesionalnoj postrojbi HVO-a brigadi Ante Bruno Bušić, Renatu Holjevcu diverzantu iz Rastoka kod Slunja i Mariju Vujeviću Vegiju, maloljetnom dragovoljcu koji je sa 16,5 godina otišao u rat.

Reporteri Oluje bili su i na obljetnici 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade, otkrivanju spomenika 7. gardijske u Varaždinu.

To je samo dio priča iz Oluje koja je na kioscima 26. lipnja.

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 1

CV
c-vitamin
06:20 25.06.2014.

Hrvatska ima oko pola milijuna registritanih ratnika, a u ovoj akciji ih je bilo najviše stotinjak izuzev vojnika ročnika HV-a. Zaista se ipresivan broj ratnika prijavio da pomognu ljudima u nevolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije