Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Thomas Piketty:
Povratak na članak

Njemačka dijeli lekcije, a nikad nije platila svoj dug

- Restrukturiranje čitavog duga, ne samo u Grčkoj nego u nekoliko europskih zemalja, neizbježno je – smatra Piketty.

Komentari 25

CI
cicibela
09:58 07.07.2015.

Globalni dug je 313% veći od globalnog BDP-a. Dakle, Marsovci ili neki drugi vanzemaljci nas kreditiraju, jer na Zemlji proizvodimo 313% manje vrijednosti od one za koju smo zaduženi. Taj nakaradni financijski sustav, koji su lihvarski mudraci osmislil, uskoro će propasti.

VL
BU
Bubalamala
08:56 07.07.2015.

Njemačka je kriva jer je zajedno sa Francuzima postavila loše temelje tadašnje EWG-a kasnije EU -a.To su bile političke želje za ujedinjenu Evropu ali sa stručnog gledišta loše postavito.Bivši kancelar Kohl imao je priliku mnoge stvari popraviti jer su se u njegovo vrijeme donosile mnoge reforme ali nije bilo ni volje ali ni znanja da se ta EU postavi na prave temelje !

VL
AN
anticenzura
10:20 07.07.2015.

Pa jeste, ziva istina. Nijemcima su oprostili pola duga i za ratne ostete 40-ih. 20 zemalja. U stavri nisu im oprostili, nego su rekli da ce platiti kada se ujedine dvije Njemacke, a nikada nisu platili. I nama su duzni, zemljama bivse YU.

VL
SS
sokac sa drave
10:16 07.07.2015.

A Grci su samo htjeli pomoc kaku je dobila Njemacka poslije drugog sv. rata poslije zlocina pocinjenog protiv covjecanstva.Ako su zlocinci dobili otpis dugova zasto to ne zele dati Grcima.Mi Hrvati smo slijedeci i umjesto da zvona zvone na uzbunu mi i dalje srljamo kao guske,zasto?

VL
KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
09:11 07.07.2015.

Njemacka je otplacivala svoj ratni dug tako da he otplata bila o kolicini izvoza a lad je Grcka trazila isti tretman kojeg je Njemacka Impala nije se uvazilo jer inace Grcka bi otplatila svoj dug a nebi bila ovisna o Trojki koja trazi jeftin plijen . Gdje stoji u demokraciji da onaj koji trazi kredit mora prihvatiti uvjete trojke tu samo moze biti dobrovoljnog sporazuma ili bez sporazuma a to stop EU he duzan da rijesava problem svojih clanica neznaci da se pravi pritisak I name ever EU volja toj drzavi u problems koja je bila prihvatila uvjete EU koji nisu pomogli nego su pogorsali financijsko stanje na trosak Grcke. Pitajmo se sada tko je ta EU I Trojka da Dominira svim clanicama u financijskom sustavu? . Ako svaka drzava nema pravo donositi svoj proracun koji stiti svoje interese tu nema potrebe bit I u tom sustavu nego napustiti klub kapitalista koji zivi na teretu siromasnih drzava i nikad nece dospjeti na zelenu granu. Budimo zadovoljni na ono sto imamo a on I koji si mogu priustiti raskos neka ga dobro plate is svog dzepa.zivimo tempos kojim mozemo a za druge nas nije briga.

VL
OV
ovrhovršitelj
09:32 07.07.2015.

EU Rusiji nameće nekakve sankcije a Rusija EU iza leđa polako priprema raspad.....živi bili pa vidjeli....

VL
TA
tamaris
09:35 07.07.2015.

Dobro rečeno, čak i ako je od Piketty-a: "Potrebna nam je konferencija o čitavom dugu Europe, baš kao nakon II. svjetskog rata. Restrukturiranje čitavog duga, ne samo u Grčkoj nego u nekoliko europskih zemalja, neizbježno je – smatra Piketty."

VL
SW
swimm
12:14 07.07.2015.

znadete li da je Njemačka najzaduženija zemlja u EU? jednog dana ako nesto kiksa u otplati odeee Njemacka u pm ,ali tada i cijela EU

VL
Avatar jurac
jurac
11:44 07.07.2015.

Cudo je VL poceo i s ovim stajalištima.Istna se može sakrivati ali ne dugo. EU o ovakvom obliku je utopija,isto kao i komunizam ;).Sve lijepo na papiru ali u praksi zlo.Samo se bojim da kao posle pada komunisticke ideje došlolo zlo u vidu neolib kapitalizma da nas poslije raspada EU ne zadesi neko slicno zlo.

VL
MU
Mukowsky
11:34 07.07.2015.

Da, Nemačkoj je oprošten dug, ali oni su se doveli u situaciju da ga dalje ne stvaraju. To je sve što EU traži od Grčke. Onda će se moći razgovarati i o otpisu. Ako im otpišu sve dugove sada za par godina biti će u istoj situaciji. Moraju se dovesti u red i ne producirati još veće dugove.

VL
Avatar Melankolija
Melankolija
10:13 07.07.2015.

Naravno da je potrebno, ali tko ce platiti? Na primjer, Grci su duzni najvise Njemackoj, ali ne mnogo manje Francuskoj i Italiji. Osim toga i Italija i Francuska, imaju velike dugove.

VL
IV
Ivanveliki
09:51 07.07.2015.

Uopce me nebi cudilo da se Grci odreknu EU i u buducnosti prihvate rusku pomoc. Ako se to dogodi, onda je moguce da to ucini jos koja zemlja. Eu nije pronasla pravo rjesenje ovakvih problema. Ovo je samo prvi slucaj, a bit ce ih mozda jos ,jer je prevelik ekonomski nesrazmjer između drzava s istom valutom

VL
BU
bufferoverflow25
14:53 09.07.2015.

njemacka pokazuje ispravnost poslovice "tko jači, tlači" grci znaju da ako ih ovi izbace iz eurozone i EU da ce europska unina na burzama izgubiti vise nego sto su im ovi duzni, pa se mogu igrati i isposlovati bolji dogovor, svaka cast tsiprasu, bori se za svoj narod, trazi od njemacke manje nego sto ne 50-tih njemcima pruzeno (mislim na otpis duga) nemozes traziti novac od onog tko ga nema, ali mu mozes pomoci da ga zaradi pa da ti ga vrati...

VL
BA
bakulušić
18:01 07.07.2015.

Pa možda je cijela priča i počela s namjerom da Njemačka plati ono što neki misle da im još treba platiti. I Drugi svjetski rat je, dijelom, započeo tako što su neki htjeli da Njemačka još mali plati. Nadam se da će ovaj put razum prevladati i da sve ovo ne vodi k zlu. Inače nam se ne piše dobro. Dug je gadan ali ima i gorih zala.

VL
ST
Startrack
14:08 07.07.2015.

Grke treba nogirat iz EU. Trose vise nego sto zaradjuju i ocito tako planiraju i dalje. Prema tome noga.

VL
Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
17:28 07.07.2015.

Dok ovi mlate praznu slamu, Amerikanac i Rus dogovaraju ponovo podjelu Europe u "okupacione zone"

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.