Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može li Libija biti kao u doba Gaddafija?

Teško do mira s 1300 naoružanih frakcija

Foto: Ferhat Bouda/DPA/PIXSELL
30.07.2017.
u 19:10

Libijski građanski rat počeo je još 2011. godine kada je koalicija pet zemalja, među kojima su bile Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija, pokrenula napade na Libiju nakon kojih je srušen režim Moamera Gaddafija

Teško do mira s 1300 naoružanih frakcija (70 %)

Iako su čelnici dviju zaraćenih strana u Libiji, s istoka i zapada zemlje, odmah nakon pojedinačnog sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom dogovorili prekid vatre i okončanje građanskog rata, teško je vjerovati da će postignuti dogovor biti i proveden.

Libijski građanski rat počeo je još 2011. godine kada je koalicija pet zemalja, među kojima su bile Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija, pokrenula napade na Libiju nakon kojih je srušen režim Moamera Gaddafija. Zašto je teško danas vjerovati u mir? Predsjednik predsjedničkog vijeća u Tripoliju Fayez Sarraj, kojeg priznaje EU, i zapovjednik Libijske narodne vojske general Halif Haftar, kojeg trenutačno smatraju najmoćnijim čovjekom Libije, a podržavaju ga Rusija i Egipat, bivši Gaddafijev časnik koji ima i američko državljanstvo i punih je 20 godina radio za CIA-u, dogovorili su sve detalje kako zaustaviti sukobe i povratiti mir i stabilnost Libije. Dogovoreno je osnivanje zajedničke libijske vojske, razoružavanje svih paravojnih formacija kao i promjena ustava prema kojemu će Libija biti sekularna država te raspisivanje izbora. Međutim, ni Saraj ni Haftar nemaju potpunu kontrolu nad Libijom, zemljom u kojoj je više od 1300 različitih naoružanih skupina i frakcija i na desetke plemena među kojima već dugo vladaju nesnošljivost, rat, sukobi i krvna osveta, te svako od njih ima kontrolu bar nad jednim gradom ili selom. Bit će ih teško razoružati jer u zemlji vlada anarhija, zbog čega analitičari vjeruju da će biti gotovo nemoguće povratiti mir i stabilnost u toj afričkoj zemlji.

Mir u većem dijelu zemlje, ali rat neće biti okončan (20 %)

General Haftar, koji ne priznaje Vladu nacionalnog spasa kao ni islamističke vlasti u Tripoliju, ima prešutnu podršku milicija Zintana koje su nedavno oslobodile sina Muamera Gaddafija, Saifa Al-Islama. No ima i podršku plemena Warfalla, najvećeg u Libiji, koje kontrolira grad Bani Walid. Sarraj pak ima podršku milicije Misrata, pa je moguće da će na većem dijelu teritorija Libije ipak doći do relativnog mira i prekida ratnih neprijateljstva. Ali građanski rat neće biti okončan.

Dogovor iz Pariza bit će proveden (10 %)

Dogovor koji je, uz pokroviteljstvo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, postignut između predsjednika predsjedničkog vijeća u Tripoliju Fayeza Sarraja i zapovjednika Libijske narodne vojske generala Halifa Haftara bit će u cijelosti proveden u djelo. Tako će doći do okončanja šestogodišnjeg rata.

Komentara 5

MX
Mister X
22:19 30.07.2017.

Da se rat ne isplati dobro i predobro ; dali bi ga vodili i toliko investirali u naoružanje a ne u znanje to je pitanje !?

DU
Deleted user
09:25 31.07.2017.

Ovakvu dekoraciju bi uveli u Sjevernu Koreju gdje ljudi ginu svaki dan. Libije je prije rata bila jedina država u Africi sa stabilnim gospodarstvom bez rata i terorista sa visokim obrazovanjem i dobrim zdravstvenim sustavom danas se sve svodi na ubijanje i ljudima koji bježe u Europu budućnosti nema to je Američka demokracija.

MX
Mister X
22:17 30.07.2017.

nema mira u Libiji . Sve je jasno . Tko je napravio uveo tamo slobodu demokraciju ? Zna se ! I još uvijek uvodi američki časnik i CIA -pamet.Sve je potpuno jasno .Ako usporedimo sa Afganistanom znamo garantirano idućih 30 30 godina rat terorizam tamo , Ameri su dokazali da je to praksa ...Rusi 10 godina Komunizirali -Afgane ... nije išlo uz blagoslov Amera.. Sada već 15 godina + 10 Rusi = 25 se trudi <>Amerika + prijatelji i naravno cijeli NATO " operira" Afgane na veliko i sa satelitima i sa otimanjem droge i sa dronerima i sa mamut bombama .Pobiju im "liječnike bez granice " rasture bolnicu tko zna koliko Qantanama ima tamo ??? Tako se nadaju istom uspijehu i u Libiji sa tim da nafta ide redovito i punom param za jako veliku siću iz zahvalnosti za slobodu i demokracjju . Zavadi pa zarađuj doživotno ..Dali ga pobjednici plaćaju tamo 1 cent ili 2 za Barel tko to zna ? da ga vidim !???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije