Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astronomija

Teleskop J. Webb, koji smjenjuje Hubble, prošao glavni test

Teleskop Webb
ESA
02.05.2010.
u 19:45

Teleskop čije glavno zrcalo ima gotovo triput veći promjer od Hubbleova, u inftacrvenom dijelu spektra prodirat će u najdalje predjele svemira

Svemirski teleskop James Webb, koji zajedno grade NASA i ESA, može biti izgrađen i po planu lansiran 2014. godine – objavljeno je u subotu u NASA-inoj središnjici u Washingtonu.

Svi su tehnički i znanstveni sklopovi prošli na kritičkom testu nezavisnih stručnjaka, pa se može početi graditi dosad najambiciozniji svemirski opservatorij.

– Oduševljeni smo što smo u ovom projektu preskočili vrlo značajnu razvojnu stepenicu. Sada, kada je nezavisni tim stručnjaka provjerio dizajn teleskopa, sve sklopove i planove njihova testiranja, s povjerenjem možemo graditi ovaj ambiciozni instrument – rekao je Eric Smith.

Svemirski teleskop James Webb projektirani je nasljednik slavnog orbitalnog teleskopa Hubble. Umjesto da kruži oko Zemlje, on će biti naizgled učvršćen u točki u kojoj se poništavaju gravitacije Sunca i Zemlje. S glavnim zrcalom od čak 6,5 metara, što je promjer gotovo triput veći od Hubbleova, i sa senzorima za infracrveni dio spektra, teleskop će biti oko koje vidi dalje nego ijedan dosadašnji astronomski instrument.

Budžet od 4,5 milijardi dolara probijen je za milijardu, a planirani termin lansiranja kasni samo jednu godinu, umjesto 2013. teleskop nazvan po ravnatelju NASA-e u šezdesetim godinama bit će lansiran s raketodroma Kourou u Francuskoj Gvajani raketom Ariane 5 2014. godine.

Komentara 1

IN
InfoMan
16:36 13.05.2010.

Sada trebamo samo cekati komentare Crkve i njenih posluha kako to nije u redu jer bi teleskop mogao vidjeti do \"kraja\" svemira i gle cuda, tamo nema Boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije