Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan žena

Tekstilne radnice žive u bijedi kao i prije 155 godina!

Dan žena (1)
Foto: PIXSELL
1/9
08.03.2012.
u 22:30

Dan žena u Hrvatskoj obilježen je raznoliko: prosvjedima, suzama, mlijekom i cvijećem.

Jednima je jučerašnji Međunarodni dan žena donio čestitare i cvijeće, kao saborskim zastupnicama, a one s manje sreće iznijele su svoju muku i ogorčenje, poput 70-ak bivših radnica čakovečke MTČ Tvornice čarapa. Jučer su se okupile pred tvrtkom u stečaju.

– Samohrana sam majka. Nakon 30 godina staža živimo od pomoći roditelja, braće i susjeda, a bivša uprava u skupim vilama – očajna je Ana Kovačić. U deset godina u Međimurju je ugašeno 3500 radnih mjesta u tekstilnoj i obućarskoj industriji, koja zapošljava mahom žene, kao i u newyorškim tvornicama prije 155 godina kada su se dogodili prvi ženski prosvjedi.

A borba za sigurno i dostojanstveno radno mjesto, borba protiv nasilja nad ženama, za veću participaciju žena u odlučivanju – neki su od zahtjeva koje su Ženska sekcija SSSH i Ženska mreža Hrvatske predale jučer Vladi. Izvikujući zahtjeve putem megafona i držeći se za ruke, čekale su sat i pol pod paskom policije nadomak zabranjenog trga, dok uime Vlade nije izašao ministar Branko Grčić ispričavajući se što su čekale.

Žene su bile tema i na Pantovčaku. Predsjednik Ivo Josipović pridružio se lani kampanji glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za stvaranje Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama. Stoga je jučer okupio brojne poznate muškarce koji svojim ugledom i utjecajem mogu mladim generacijama prenijeti poruku o potrebi zaustavljanja nasilja prema ženama.

Na gradskim su trgovima diljem zemlje političari dijelili cvijeće sugrađankama, a na riječkom je Korzu najveća uzgajivačica goveda i proizvođačica mlijeka Gorskog kotara Marica Francišković iz Begova Razdolja podijelila građanima 100 litara mlijeka.

Komentara 15

Avatar dariodario551
dariodario551
06:55 09.03.2012.

Sramota od ovih ljudi ! Oni Hoće novac za svoj rad ?? Oni bi željeli plaću ?? e pa gospodo ; Plaće su se daavale u mračno doba KugoKomunizma. Hvala isusu to je vrijeme daleko iza nas. Mi vam možemomožemo obezbediti posao,ali plaću ćete morati si sami dati . Proklete ljenčine - oni bi plaćuuu ??? ne mogu vjetrovatiii ! ili potražiti negdje drugdje

M3
Miške 3
07:42 09.03.2012.

Žive lošije od onih od prije 150 godina . One su bar imale posao i redovitu plaću za to. \"Ustajte prezreni na svijetu...\"

TO
Toni50
10:11 09.03.2012.

Tekstilne radnice žive u bijedi kao i prije 155 godina! Sada danas demokracija radi aktivno na tome na ravnopravnosti da svi radnici u hrvatskoj tako isto žive !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije