Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo i pravda

Tasmanska humanitarka: Presuda generalima farsa je bez dokaza

mishka
Privatna arhiva
06.10.2011.
u 10:00

Književnica tvrdi: Generali su optuženi na temelju teorija zavjere, a ne činjenica.

– Haaški proces generalima Gotovini i Markaču, koji je sada u žalbenom postupku, od početka do kraja bio je farsa. Presuda hrvatskim generalima donesena 15. travnja proglašava krivima za zločine protiv čovječnosti one koji su akcijom Oluja od masakra spasili desetke tisuća Bošnjaka. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač optuženi su na temelju teorija zavjere, a ne uz racionalnu procjenu dokaza. Sudeći prema presudama, sucima očito nije bilo nužno dokazati da su Gotovina i Markač osobno počinili zločine za koje ih osuđuju, nego su zaključili da su generali bili dio “udruženog zločinačkog pothvata”. Tim se riječima tasmanska humanitarka, književnica i fotografkinja Mishka Gora za australski internetski magazin oštro suprotstavila radu Haaškog suda i nepravomoćnim presudama Gotovini i Markaču.

Uvjerila se u strahote rata

– Od 1991. do 1995. godine radila sam kao humanitarna djelatnica UN-a na području bivše Jugoslavije i uvjerila se u strahote rata. Nemam posebnu etničku privrženost nijednom narodu u sukobima, ali smatram da se istina mora otvoreno govoriti jer Gotovina i Markač nisu samo oslobodili dio Hrvatske. Oni su spasili ljude u Bihaću od sudbine koju su doživjeli Bošnjaci u Srebrenici, a to je bila osnova za budući mir na Balkanu – komentirala je Gora za Večernji list.

Mishka Gora upozorava da suci u Haagu nisu uspjeli prikazati valjane dokaze za udruženi zločinački pothvat te su pogrešno analizirali odlazak Srba iz Krajine nazvavši to etničkim čišćenjem iako postoje dokazi da su Srbi napuštali svoje domove već uoči početka vojno-redarstvene akcije Oluja nakon naredbe srpskog vodstva.

Nestalo 95 izvještaja

Gora je zaključila je da su haaški suci ignorirali činjenicu da je Hrvatska imala poticaj međunarodne zajednice za pokretanje operacije Oluja te da je američki predsjednik Bill Clinton osobno pozdravio tu akciju koja je bila začetak procesa završetka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

– Važno je naglasiti da je iz europskih arhiva nestalo 95 izvješća iz Oluje koja su potraživali i branitelji generala Gotovine – upozorava Mishka Gora.

Komentara 45

KR
kristov
10:08 06.10.2011.

Progovorite i drugi svjedoci zbivanja, vi svjetski i europski koji ste godinama u bijelom ili šarenom odijelu šetali ovim krajevima. Zaklinjemo vas i preklinjemo, recite istinu, govorite glasno, svjedočite, kriknite, vrijeme je i nije još sve izgubljeno. Vi visokih činova, funkcija i dužnosti. Istinu tražimo, samo istinu. Hvala ti gospođo Gora.

UK
Ugo Kajvez
10:25 06.10.2011.

Jedan glas (svaka čast) protiv izakulisne političke elite (europske i svijetske) sa svojom agendom .........

OB
-obrisani-
10:07 06.10.2011.

Svaka joj čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije