Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP BUŠOTINAMA

Talijani u strahu od katastrofe zaustavili bušenja u Jadranu

naftna platforma
05.05.2010.
u 16:25

Italija je zaustavila nova bušenja u Jadranskom moru, a zastavljeno je i crpljenje nafte na trima bušotinama pokraj Sicilije u Sredozemnom moru kako bi se provela inspekcija na platformama.

RIM – Italija je privremeno zaustavila nova bušenja u Jadranskom moru, a zaustavljeno je i crpljenje nafte na trima bušotinama pokraj Sicilije u Sredozemnom moru kako bi se provela inspekcija na platformama. Talijanska vlada je odobrila postavljanje platforme za bušenje i crpljenje nafte iz Jadrana ispred otoka Tremiti, zatim ispred mjesta Monopolija u regiji Pugliji, pa i u zaljevu Taranta, ali do daljnjega su zaustavljena podmorska istraživanja. Italija ima u svojim morima 115 platformi (99 tvrtka Eni i 16 tvrtka Edison) postavljenih u razdoblju od 1968. do 2004. i većina ih crpi samo plin.

Talijanski ministar ekonomije Claudio Scajola pozvao je tvrtke kao što su Eni i Edison te ostale koje imaju platforme da zaustave crpljenja i provjere sigurnost postrojenja. Mediteran je zatvoreno more i predstavlja samo 0,7% od ukupnih mora u svijetu, ali njime prolazi čak 30% prometa naftom i ako bi se u njemu dogodila nesreća na nekoj platformi kakva se pojavila u Meksičkom zaljevu s platformom BP-a, onda bi to bila nesaglediva katastrofa.

O mogućem početku bušenja Jadranskog dna kod otoka Tremiti govorilo se proteklih dana, ali je ministrica za okoliš Stefania Prestigiacomo zajamčila kako nije riječ o bušenjima, već o istraživanjima. Vlada premijera Silvija Berlusconija odobrila je 16 aktivnosti traganja za naftom u talijanskim vodama, a još 13 zahtjeva čeka odobrenje. Uglavnom su odobrenja dana netalijanskim tvrtkama, odnosno Norther Petroleumu, Petrocelticu i Puma Petroleumu. Upravni sud u regiji Pugliji, na zahtjev općina Fasano i Ostuni, zabranio je Northern Petroleumu istraživanja u Jadranu, ali podnesene su žalbe...

Šef ustanove za zaštitu okoliša (Ispra) Silvio Greco upozorava kako je uzaludno da Italija zabrani bušenja u Jadranu, ako će onda Slovenci i Hrvati bušiti pa predlaže moratorij na bušenja u cijelom Sredozemlju.

Ključne riječi

Komentara 4

JS
ja sam gladan
01:49 06.05.2010.

Pa di budu Slovenci bušili? U talijanskom dijelu, možda.

Avatar Bjesomar
Bjesomar
09:02 06.05.2010.

Ladaniva U onom dijelu kojeg cemo uskoro pokloniti slovencima.

LI
lija11
15:30 06.05.2010.

Slovenci već imaju platformu a bušit će na koridoru koji im je već dala Suzana! Njima izlaz na otvoreno more moze samo sa VINJETAMA dok plove našim morem! NJIH INTERESIRA IZLAZ NA OTVORENO I ISKORIŠTAVANJE TOG DJELA KOJI JE NJBOGATIJII PLINOM NA JADRANU !!!!! Disi Franjo(da vidiš Suzanu) - kako se dijeli NE PEDALJ već km-etri 2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije