Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Crnilo" na ekranu

Talijani i na šibenskom području ometaju prijem hrvatskih programa

subicevac
Hrvoje Jelavić/Pixsell
18.01.2011.
u 16:07

Prekidi i "sjeckanje" slike na šibenskom području događaju se na svim muxevima koji emitiraju s odašiljača Ćelevac i pripadajućih repetitora

Stanovnici zapadnog dijela Istre već više od mjesec dana imaju problema s prijemom hrvatskih televizijskih programa, a čini se da su slične poteškoće ovih dana snašle i Šibenčane. Razlog je isti - ometajući talijanski signali koji ilegalno rade na kanalima dodijeljenima Hrvatskoj. Prekidi i "sjeckanje" slike na šibenskom području, osobito na predjelu Brodarice, događaju se na svim muxevima koji emitiraju s odašiljača Ćelevac i pripadajućih repetitora.

Riječ je o digitalnim kanalima 31 (VOX, Gradska TV, TV Šibenik), 51 (HRT 1, HRT 2, RTL, Nova TV) i 59 UHF (RTL2, Doma TV, HRT 1, HRT 2). Te kanale za emitiranje svojih programa po međunarodnom sporazumu Italija smije koristiti, ali samo na svojoj zapadnoj obali kako se ne bi "sudarali" s hrvatskim signalima.

Teorija je jedno, ali u praksi to izgleda potpuno drukčije. Zbog povoljnih atmosferskih prilika, tzv. propagacija, signali s talijanske sjeverne jadranske obale "doplovili" su do Šibenika i okolice te dijelu stanovništva onemogućili prijem hrvatskih programa upravo zato jer koriste kanale koje po sporazumu ne bi smjeli koristiti. Negativne reakcije gledatelja mogu se pročitati i na internetskim forumima.

Ako je suditi po problemima koje su preko ljeta na našoj obali izazivali analogni talijanski signali, čini se da je sve ovo tek "vrh ledenoga brijega". Talijanske regije smještene nasuprot Zadra, Šibenika i Splita do kraja prvog tromjesečja 2011. gase analogne i u potpunosti prelaze na digitalne signale.

To su krajem godine učinile sjeverne regije i tada je došlo do potpune blokade signala u Istri, a mnogi se boje da će se isti scenarij dogoditi i u Dalmaciji te da tada crnilo na ekranima neće biti samo privremeno i uzrokovano atmosferskim prilikama,nego konstantno kao što je to trenutačno u Istri.

Hrvatska problem trenutačno pokušava riješiti prijavama nadležnom tijelu u Italiji i pregovorima no ništa od toga zasad nije dalo rezultate jer talijanske, mahom lokalne televizije, i dalje koriste ilegalne kanale i tako blokiraju prijem hrvatskih programa.

Komentara 16

AG
Agramer198
17:28 18.01.2011.

@Guzica ti je na mjestu srca lakše s tom bunikom, rehabilitacija dušu dala. Distinti saluti..

OB
-obrisani-
16:20 18.01.2011.

Vrijeme je za lekciju,Sredstava za to ima ,ali ne i muda !

OB
-obrisani-
20:06 18.01.2011.

Evropsko smeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije