Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrenuli im leđa

Talibani prekinuli pregovore sa SAD-om o uredu u Kataru

Helmand
AFP
15.03.2012.
u 14:38

Afganistanski predsjednik potaknut masakrom 16 civila od NATO-ovih snaga traži povlačenje iz afganistanskih sela

Afganistanski talibani prekinuli su sve započete pregovore sa SAD-om o otvaranju ureda u Kataru koji bi služio kao mjesto dijaloga dviju suprotstavljenih strana. SAD već neko vrijeme pokušava uspostaviti dijalog s talibanima.

U međuvremenu je i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, potaknut masakrom 16 civila, okrenuo leđa snagama NATO-a, javlja BBC, i pozvao ih da napuste afganistanska sela i ruralna područja te američkom ministru obrane Leonu Panetti naglasio kako smatra da bi afganistanska vojska trebala 2013. preuzeti brigu za sigurnost zemlje.

Talibani su se, kako tvrde u svojem izvješću, na prekid pregovora sa SAD-om odlučili zbog stalnih promjena uvjeta pregovora. Upravo zbog američke "prevrtljivosti" obustavili su pregovore kojih je cilj bio otvaranje političkog ureda u Kataru, ali i pregovore o razmjeni zarobljenika.

Prije odluke o prekidu pregovora mislilo se da će se razmjena pet talibanskih boraca pritvorenih u Guantanamu za američkog vojnika kojeg su oteli talibani dogoditi u nekoliko idućih tjedana. Odluka talibana velik je korak unatrag u naporima da se s pobunjenicima počne razgovarati o miru.

Izvori iz američkih diplomatskih krugova tvrde da je talibanima rečeno kako afganistanska vlada mora sudjelovati u bilo kakvim pregovorima što je za talibane, čini se, bilo neprihvatljivo. Naime, afganistanski talibani vladu predsjednika Karzaija smatraju nelegitimnom.

Komentara 7

OB
-obrisani-
16:31 15.03.2012.

Ameri su pobedili u Avganistanu.....Jos samo da potpisu kapitulaciju sa Talibanima....I sto se ispostavilo na kraju?Ameri vise veruju talibanima nego korumpiranom Karzaiu.Ovaj ih kao ucenjuje da skrate prisustvo a zna da ne moze opstati bez njih.....I on ce se ukrcati u avion sa zadnjim Amerom,odleprsati....Nije glup,a love ima....

Avatar BOSNAROSNA
BOSNAROSNA
17:29 15.03.2012.

Karzai je covjek koji se skolovao u Americi i bio cak presjednik neke naftne kompanije ili clan odbora nije bitno znaci da tu povucemo liniju Afganistan je privatna drzava u vlasnistvu Amerike , ovaj poziv Karzaia je malo reci smjesan, Amerima nije cilj pregovarati sa Talibanima u Katru nego samo kroz taj ured hoce da osluskuju kakav je moral jer im treba informacija oni ce nastavit tuc i ubijat sve sto se mice u Afganistanu samo im treba neko i negdje da vide koliko su ucinkoviti u tom pohodu......... Narod Afganistana je ostavljen na milost i nemilost modernog svjeta.............

TO
Toni50
16:27 15.03.2012.

Ovim naslovom Talibani prekinuli pregovore sa SAD-om o uredu u Kataru, se želi reči kako SAD fino pristojno pregovara kulturno sa Talibanima i njih ima još kao živih i ne transportiranih u neki od tajnih Qantanama ... Živi bili i vjerovali !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije