Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bizarne akcije

Tako to radi CIA: Kondomima i toaletnim papirom zasipali Sovjete

'B-52'
''
12.06.2012.
u 20:00

Toaletni papir i ogromni, neprirodno veliki kondomi bacani iz zrakoplova imali su oznaku “medium” i trebali su marince predstaviti obdarenijima od sovjetskih vojnika

Američke obavještajno-sigurnosne službe poput CIA-e, NSA ili FBI-a proteklih godina razbile su Al-Qa'idu, locirale Bin Ladena, odradile niz izvanrednih obavještajnih akcija diljem svijeta, no malo je poznato da su i ove agencije tijekom povijesti imale i svoju "porciju ludosti", akcija i poteza koji zvuče u najmanju ruku čudno, ako ne i potpuno bizarno.

Udar na obdarenost

Kako drugačije opisati tajnu akciju koju je u jeku hladnog rata osmislio Frank Wiesner, voditelj CIA-ina odsjeka za tajne operacije protiv Sovjetskog Saveza, a koja je udarala na samopouzdanje Rusa? Agencija je, naime, diljem gradova u Sovjetskom Savezu planirala posijati cijeli niz američkih, supervelikih kondoma s oznakom "srednja veličina", kako bi ruski vojnici u slučaju sraza s NATO savezom pomislili da je prosječan američki G.I. znatno obdareniji od prosječnog Sergeja ili Vanje, a s time i bolji i žešći borac protiv kojega "mali" Rus nema puno šanse? Ili kako nazvati akciju istog tog obavještajnog "genija" koji je planirao potrošiti milijune dolara na operaciju u kojoj bi se Rusima s velike visine iz aviona bacao najluksuzniji toaletni papir koji je trebao dokazati visok standard življenja na Zapadu, te kako tako gladak papir kojim prosječni Amerikanci brišu stražnjicu Rusi mogu samo sanjati.

– Ipak, koliko god bizarne te ideje sada zvučale, imale su svrhu. Ili je ideja bila psihološki djelovati na protivnika, ili je možda njihova namjena bila sasvim drugačija, prikriti operacije koje su u tome trenutku izvođene na sasvim drugi način. Svojedobno je CIA nad Sjevernim Vijetnamom bacala sante leda privezane za padobran. Kada bi led pao u džunglu, brzo bi se otopio, a ostali bi padobrani. Kada bi ih vijetkongovski borci našli, organizirali bi potjeru za nepostojećim američkim specijalcima u okolici, a CIA bi u tome trenutku udarala na sasvim drugome mjestu – kaže vodeći hrvatski obavještajni analitičar Zoran Grgić.

Ludi znanstvenik

U lude operacije ubraja se i kopanje tunela ispod sovjetskog veleposlanstva u Washingtonu osamdesetih godina prošlog stoljeća, te činjenica da je FBI špijunirao svoga direktora Hoovera u operaciji kodnog imena Hoowatch. CIA je, pak, na svojoj platnoj listi imala i dr. Sidneya Gottlieba, ludog znanstvenika opsjednutog oružjem za masovno uništenje po kojemu je stvoren filmski lik dr. Strangelove. Ipak, najkreativniji su obavještajci bili kada je iz proračuna trebalo izvući novac za njihove projekte. Tako je za potrebe gradnje sjedišta CIA-e pred kongresom predstavljena gradnja nosača aviona koji nikada nije ni postojao. Novac koji se izdvajao za gradnju fantomskog broda upotrijebljen je za zidanje središnje zgrade najmoćnije obavještajne agencije svijeta.

Ključne riječi

Komentara 12

WA
wahr
22:20 12.06.2012.

Za dvadeset godina, tamo oko 2030 "podzemne' novine ce pisati kako su Amerikanci i Britanci koristili lazi, prljave trikove, drugim narodima podmetali nogu, kako su koristili zavade i stare sukobe i stvarali nove sukobe gdje nije trebalo biti da bi uspostavili jednopolarni svijet ili anglosaksonski treci Reich...samo vise nece biti nitko tko ce moci slobodno komentirati. Svijetla ce biti ugasena.

DU
Duncan
22:31 12.06.2012.

@ wahr - Ostavi na miru Grgu i Glas Amerike. Najpre od 19 h emisija na engleskom (jedan vrlo nazalan vokal), koju je djed obavezno slušao, iako nije razumio engleski, a potom Grga. U gradu se ova radio emisija nije mogla čuti jer su je ometali, ali u nedalekom selu, na maloj višoj koti, prijem je bio izvanredan. Sedimo tako i slušamo, ja djedu prevedem ponešto što stignem razabrati, on meni o tome što se onomad dešavalo, zašto su nas ubijali i zatvarali, itd. Tako, jedan glas slobode, jedno obećanje slobode, jedna od retkih lepih uspomena na Titoslaviju. A narodima Jugoslavije nisu manipulirali Ameri, oni nikada ne manipuliraju. To su nama napravili domaći komunistički ološi, njihovi gangsteri, i njihova mafija od tajnih parapolicija! To je napravila savezna UDB, i savezni KOS, uz svoje republičke ogranke. A Glas Amerike nas je upozoravao da nam to spremaju. Samo ga ti nisi slušao...

WA
wahr
22:11 12.06.2012.

Svaki dan u 8 sati je emitirao za Jugoslaviju Glas Amerike svoju propagandnu stanicu. Ovdje govori Grga Zlatoper na srpskohrvatskom jeziku.....svaki dan u 8 sati. Hrvatima su obecavali svoju drzavu a Srbima sve do Trsta, Albancima svi u jednoj velikoj drzavi od Albanije, Makedonije, Crne Gore....muslimanima u Bosni su obecavali serijat po uzoru na Saudijsku Arabiju a Titu kredite i vladavinu dok je god ziv. Na kraju su povukli tepit pod nogama svima - osim Titu. Poslagali su kockice onako kako odgovara Americkim Imperijalnim Nacionalistima. Mi narodi bivse Jugoslavije nismo bili ni prvi nit cemo biti zadnji s kojima su UK USA manipulirali i iskoristili ih za svoje megalomanske imperijalne nacionalne interese.....zato jer se svaku minutu nova budala rodi i uvijek ispocetka uci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije