Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinica 'Šifra 9.2'

Napadaju Ruse nedaleko od granice, no ne nedostaje mjesta za šalu: 'Jeste li ponijeli putovnicu?'

Thousands Evacuated As Russia Advances In Kharkiv Region - Ukraine
Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform
1/9
22.05.2024.
u 11:43

Bunker ukrajinske jedinice pretvoren je u operativno središte, a tim se prilagođava novom položaju nakon mjeseci žestokih borbi oko Bahmuta

Tajnovita ukrajinska jedinica "Šifra 9.2" iz 92. jurišne brigade zadužena je za bacanje mina u Rusiju. Njezini pripadnici koriste se  bespilotnim letjelicama kojima gađaju ključne ceste unutar neprijateljskog teritorija. Tek kada padne mrak, njihov posao može početi. Prije nego što su operateri Andrey i Artem mogli napustiti bunker u Harkivskoj oblasti i započeti s radom, buka ih je natjerala da požure natrag u zaklon. "Letjet će cijelu noć", rekao je Andrey govoreći o Orlanu – dronu za promatranje koji može imati termalne kamere koje mu omogućuju da vidi u mraku. Jedini način da se zaštite, jest skrivanje, izvijestio je CNN.

Na horizontu se vide brojni bljeskovi dalekih eksplozija. Vide se i svjetla Belgoroda, ruskog grada koji je pogođen ukrajinskim udarima. Bunker ukrajinske jedinice pretvoren je u operativno središte, a tim se prilagođava novom položaju nakon mjeseci žestokih borbi oko Bahmuta. Za Artema je ova borba izrazito osobna. Njegovi roditelji još uvijek žive u obližnjem djelomično uništenom selu. On im je 18 mjeseci govorio da je na mirnom punktu, dok se zapravo borio na prvoj crti bojišnice. Sada znaju da je u blizini, a osjećaj da se bori za svoj dom uznemirava ga.

"To je velika odgovornost", kazao je te dodao kako osjeća tjeskobu. Spustio se mrak, a tim brzo kreće na posao. “Bježite”, kaže Andrey i oni se sklanjaju u bunker. Jednom uočeni, rovovi bi mogli postati meta zračnih napada. Dva puta prekinut, tim je spreman za lansiranje.

VEZANI ČLANCI:

U bunkeru pilot gleda kameru za noćno gledanje. “Sad smo već u Rusiji. Jeste li ponijeli putovnicu?" šali se on. Dron leti dublje u Rusiju, a zatim u bunkeru glasno odzvanjaju poruke upozorenja, signalizirajući da su GPS ometači aktivni. Pilot je nakratko zabrinut da bi mogli izgubiti dron. Nekoliko minuta kasnije, signal je ponovno uspostavljen, dron je prošao kroz smetnje, zadržao se na kursu i sada može nastaviti prema cilju. Nekoliko trenutaka kasnije, ispuštena su dva paketa. Mine su stajale na cesti, a idućeg dana, kaže jedinica, raznijele su dva vozila.

Ukrajinski tim suočio se s dva problema. Zbog poteškoća s GPS sustavom dron se naglavačke srušio u polje. Uz to, čini im se kako ga je ruski Orlan slijedio natrag u Ukrajinu, možda tražeći njihovu poziciju za lansiranje. Tim ostaje u skloništu nekoliko minuta, nadajući se da će prijetnja proći. Dohvatili su dron. Naleti se nastavljaju, a glavna meta tima je Rusija, što je u skladu s odlukom Kijeva da se borba vrati u Moskvu.

 

GALERIJA Posljedice ruskog napada na ukrajinski Harkiv
Thousands Evacuated As Russia Advances In Kharkiv Region - Ukraine
1/8
Ključne riječi

Komentara 4

NI
Nigrutin01
11:51 22.05.2024.

Kaće kraj rata ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije