Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skriveni put

Tajni prolaz do Visoke i dizalo pod zemljom građeni za Tita

kolinda
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
Autor
Ivanka Toma
05.02.2015.
u 10:45

Izvor u Vladi tvrdi da je predsjednici zajamčena najviša sigurnost, njezin glasnogovornik kaže da ona u tajni prolaz i lift nema uvid

Rezidencija u Visokoj ulici 22 u kojoj bi trebala stolovati nova predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović ima tajni prolaz koji izravno iz vile vodi na Tuškanac.

– Predsjednica će moći u potpunoj tajnosti izići iz ureda i ponovno se vratiti, što znači da joj je sigurnost zajamčena kao nijednom drugom dužnosniku – kaže nam sugovornik iz Vlade koji je uvjeren da sa sigurnosnog aspekta seljenje predsjednice s Pantovčaka u Visoku ulicu ni sa čime nije dovedeno u pitanje.

Razgovor s Josipovićem

Na pitanje bi li predsjednica Grabar-Kitarović smatrala da objekt zadovoljava sigurnosne standarde kada bi dizalo bio u funkciji, njezin glasnogovornik Mladen Pavić odgovara da predsjednica nema uvid ni u što od navedenog – ni u objekt, ni u njegovu funkcionalnost, pa tako ni u dizalo.

– Na temelju novinskih napisa ne može ništa komentirati – rekao je Pavić. O tome je li predsjednica kontaktirala s Josipovićem, kaže da su se čuli i da su to bili uljudni razgovori o tranziciji. Nije jasno možemo li iz toga zaključiti je li im Visoka bila tema.

Postojanje tajnog prolaza, točnije dizala koji iz garaže preko puta javne garaže na Tuškancu vodi podzemnim tunelom izravno u vilu u Visokoj, potvrdili su nam i u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Kažu da dizalo sada nije u funkciji i da se do njega dolazi iz garaže u kojoj se parkiraju vozila iz osiguranja.

– Iz garaže se dolazi do hodnika koji vodi u dizalo. Budući da je rezidencija u Visokoj ulici štićeni objekt, taj je prolaz trenutačno zatvoren metalnim vratima i zapečaćen – kaže nam poznavatelj državnih rezidencija i navodi da su ključevi garaže, zajedno s ključevima rezidencije u Visokoj ulici, dostavljeni Uredu predsjednika, i to u skladu s odlukom Vlade da se Ured predsjednika iz objekta na Pantovčaku preseli u Visoku.

Podzemno dizalo koje omogućava da se iz rezidencije smještene u slijepoj ulici izađe na Tuškanac navodno je sagrađeno nakon Drugog svjetskog rata, i to u vrijeme kada je tu rezidenciju koristio Josip Broz Tito.

Tuđmanu je tu bio ured

Vilu u Visokoj ulici koju je tijekom kampanje, ali i nakon što je pobijedila na izborima, predsjednica Grabar-Kitarović više puta isticala kao lokaciju na koju želi preseliti Ured predsjednika smatrajući je primjerenijom i jeftinijom od Pantovčaka, sagradila je imućna zagrebačka obitelj Pongratz. Oni su u 19. stoljeću bili najbogatiji Zagrepčani, a o njihovu bogatstvu najviše govori podatak da su bili jamci gradu Zagrebu za kredit što ga je grad morao podići za obnovu nakon potresa 1880. godine. S vremenom se njihova ekonomska moć topila pa su vilu 1929. godine prodali gradu Zagrebu koji ju je namijenio članovima kraljevske obitelji Karađorđević dok su boravili u Zagrebu. Za Drugog svjetskog rata u njoj se smjestio Hitlerov ambasador u NDH Siegfried Kasche, a poslije rata u njoj je boravio predsjednik SFRJ Josip Broz Tito.

Nakon što je Tito dobio novi objekt, u vili u Visokoj su se smještala partijska i državna tijela, a kratko vrijeme ju je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman koristio kao ured. Potom je u Visokoj jedno vrijeme bilo Ministarstvo vanjskih poslova (u to vrijeme tamo je radila i sadašnja predsjednica). Danas u njoj odsjedaju visoki državni gosti. U Visokoj su se nedavno vodili razgovori između hrvatske i mađarske strane o sudbini Ine i vlasničkim odnosima.

>> Zbog uredbe Vlade ni Ivo Josipović ne može u Visoku 22

>> U Visokoj je spavao i kralj Aleksandar Karađorđević koji se divio ljepoti svoje zagrebačke rezidencije

Komentara 132

DU
Deleted user
10:59 05.02.2015.

Vlada ocito nema drugog posla pa sve svoje intelektualne kapacitete, ako se uopce to tako moze nazvati, usmjerila je na pitanje rezidencije buduce predsjednice. Nakon sto je Mesic izabran za predsjednika jasno je da svaki vagabund moze biti predsjednik, nakon sto je Gareljic izabran za ministra jasno je da to mogu biti i najnesposobniji, a nakon sto je Milanovic izabran za premijera jasno je da i psihopata to moze postati.

ZD
zdepar
10:52 05.02.2015.

bravo neimenovani dužnosnik, sada je tajni prolaz jedino za predsjednicu tajna, dovoljan razlog da predsjednica više ne želi taj objekt, jer nije siguran

KL
Klarahrv
11:10 05.02.2015.

Toma da li je visoki izvor blijedolik ili bradavicast?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije