Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tajni dokument: Slovenija neće dobiti dodir s otvorenim morem?

Pahor
AFP
01.10.2009.
u 23:53

Kanal A tvrdi da u sporazumu postoji točka 3/b u kojoj stoji da će arbitražni sud odlučiti o dodiru Slovenije s otvorenim morem što je u suprotnosti s dosadašnjim naporima Slovenije kojoj je izravan izlazak na otvoreno more bio jedan od glavnih uvjeta za skidanje blokade s hrvatskih pristupnih pregovora.

Slovenski Kanal A je u svojoj emisiji "Svet" objavio dijelove arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Iako sporazum i dalje nosi oznaku tajnosti, Kanal A doznaje da po njemu Slovenija ne dobiva izravan dodir s otvorenim morem niti pregovore po načelu pravičnosti. Granični problemi riješit će se arbitražom koja bi trebala trajati najviše tri godine.

Kanal A tvrdi da u sporazumu postoji točka 3/b u kojoj stoji da će arbitražni sud odlučiti o dodiru Slovenije s otvorenim morem što je u suprotnosti s dosadašnjim naporima Slovenije kojoj je izravan izlazak na otvoreno more bio jedan od glavnih uvjeta za skidanje blokade s hrvatskih pristupnih pregovora.

Rješenje u roku od tri godine

U točki 4. stoji da će arbitražni sud svoju odluku donijeti prema načelu jednakosti, a ne prema načelu vanjske pravičnosti. Prema saznanjima slovenske komercijalne televizije, sporna je i točka 7. u kojoj je Slovenija pristala na promjenu drugog Rehnovog prijedloga koji je jamčio rješavanje graničnog spora u roku godine dana. Prema novom prijedlogu, granični spor Hrvatske i Slovenije riješit će se u roku od tri godine.

Ostale stavke iz Rehnova prijedloga ostat će nepromijenjene; arbitražni sud imat će pet članova od kojih će po jednog imenovati Hrvatska i Slovenija, a ostala tri će se izabrati prema prijedlogu iz EU. Sud će odlučivati i o kopnenoj i o morskoj granici dviju država.

Sporazum će biti poznat "vrlo brzo"

Vlada Boruta Pahora u utorak je potvrdila prijedlog graničnog sporazuma, a Odbor za vanjsku politiku to je učinio u srijedu. Ako sporazum ostane nepromijenjen, pregovori o rješavanju graničnih sporova započet će u petak u Bruxellesu zajedno s Međuvladinom pristupnom konferencijom na kojoj će Hrvatska otvoriti 11 dosad blokiranih poglavlja.

Slovenski premijer Pahor naglasio je da će javnost sa sadržajem sporazuma biti upoznata kada Europska komisija taj dokument formalno predloži Ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. Prema njegovim riječima, to će se dogoditi "vrlo brzo".

Ljubljana će i dalje blokirati tri poglavlja; Ribarstvo, Okoliš te Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Iako je EK potvrdila da za njihovo otvaranje nema zapreka, a s time se složilo i 26 zemalja članica, Slovenija ih i dalje blokira.

 

Ključne riječi

Komentara 167

JA
jajcinmi
00:06 02.10.2009.

Kada če novinari-kreteni, naučiti da latinska rečenica \'ex aequo et bono\' znaći jednaki u dobrima, znaći načelo jednakosti a ne nikakve pravednosti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OJ
Ojhaa
00:23 02.10.2009.

Po meni je to dosta realan prijedlog kojeg bi mogle prihvatit obe strane.

OB
-obrisani-
09:50 02.10.2009.

02.10.2009. u 09:37h houston, tx je napisao/la: Say hello to coach Penders for me when you meet him,...well, my mistake...you probably just watch him on TV...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije