Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. obljetnica

Tadić u Srebrenici izrazio žaljenje, zločin nije nazvao genocidom

Srebrenica
AFP
11.07.2010.
u 17:07

Svi bez iznimke pozvali na hvatanje Ratka Mladića i na sjećanje na zločin koji je posramio Europu. Pokopano je još 775 žrtava, a najmlađa su bila dva dječaka od 14 godina

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je na obilježavanju 15. godišnjice masakra u Srebrenici da žali zbog zločina koji su se dogodili te da “Srbija neće odustati od traganja za počiniteljima ratnih zločina, posebno za Ratkom Mladićem”. Obilježavanju godišnjice tragedije, pišu B92 i većina medija u Federaciji BiH, prisustvovali su izaslanici SAD-a, V. Britanije, Turske, Francuske, Nizozemske, Vijeća Europe i mnogi drugi koji su redom pozvali na hvatanje Mladića, a zločin uglavnom nazivali genocidom. Pokopano je još 775 identificiranih žrtava od kojih su najmlađe bile dva dječaka od 14 godina.

Sjetili se i R. Karadžića

Veleposlanik SAD-a u BiH Charles English čitao je pismo Baracka Obame.

– Oni su skončali kao žrtve genocida. Užas Srebrenice mrlja je na našoj kolektivnoj savjesti – poručio je Obama i zaključio da je zločin u Srebrenici natjerao svijet da zaustavi masakr nad civilima.

Barunica Sayeeda Warsi čitala je pismo premijera V. Britanije Davida Camerona, objavljeno na stranicama vlade, koji je izrazio duboku sućut zbog ubojstva 8000 muškaraca i dječaka, od kojih su mnogi goli život pokušali spasiti bijegom i skrivanjem po šumama.

– Nikada ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici. To je bio zločin koji je posramio Europu – poručio je Cameron. Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle za genocid je prozvao Radovana Karadžića i, kao i Cameron, pozvao na hvatanje Mladića.

Kolektivno pamćenje

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner poručio je da Srebrenica mora ostati urezana u sjećanje svakoga od nas i u kolektivno pamćenje.

– Važno je sjećati se genocida počinjenog u ime politike etničkog čišćenja, u ime sulude ideje o etnički čistoj velikoj Srbiji – izjavio je ministar vanjskih poslova Goran Jandroković u ime hrvatskog izaslanstva.

Srbijanski mediji podsjećaju na obraćanje javnosti iz 2004. tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića koji je tada nazvao “srebreničku tragediju crnom stranicom povijesti srpskog naroda”, koja se ničim ne može opravdati. U Srebrenicu su iz Srbije došle i “Žene u crnom”. Nekoliko desetaka članica poručilo je da se osjećaju bolno i odgovorno te izrazile nadu da predsjednik Tadić neće održati govor ni iznuđen od međunarodne zajednice ni u predizbornoj funkciji.

Ključne riječi

Komentara 132

OB
-obrisani-
13:33 12.07.2010.

Riječju, koja je razlika između Jasenovca i Srebrenice?

BO
bomba
16:08 12.07.2010.

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Znači na Kazanima je bio pokolj i to je normalno. Pokolj je pokolj bio on sa većim ili manjim žrtvama on je pokolj i unosio je strah u ljude drugih nacionalnosti. Nikad od muslimana nisam čuo da se ispričavajuu za svoja zlodjela samo veličaju svoje žrtve.

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
12:39 12.07.2010.

Stevo Ne postoji strana koja nije uprljala ruke u ratu i radila zločine nad civilima. Bila ona hrvatska, srpska ili muslimanska. Protiv sam zločina protiv staraca, žena, djece i invalida, pa čak i razoružanih vojnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije