Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Tadiću

Josipović: Ne slažem se s tezom da je Oluja bila zločinačka akcija

josipović (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/3
03.08.2010.
u 20:33

Smatramo kako se na taj način poništava sve pozitivno što je u posljednjih nekoliko mjeseci postignuto između dvije države - kaže naš izvor iz krugova bliskih MVP-u

Predsjednik Srbije Boris Tadić primio je jučer, povodom petnaestogodišnjice akcije Oluja, predstavnike Udruženja obitelji nestalih i poginulih u Hrvatskoj i tom prilikom akciju Oluja ocijenio kao zločin koji se nikada ne smije zaboraviti, ali je upozorio i kako se nakon 15 godina treba okrenuti budućnosti – priopćeno je iz press službe predsjednika Srbije.

Stanarska prava, obnova imovine...

Tadić naglašava da se nakon 15 godina u odnosima s Hrvatskom treba okrenuti budućnosti i rješavati probleme s kojima se, kako je navedeno, suočava većina obitelji u procesu povratka.

– Ti problemi su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene mirovine, konvalidacija radnog staža, kao i problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobijenih stanova i problemi vezani za dobijanje državljanstva i za ekonomsku održivost povratka – naglasio je Tadić.

Tadić bi, kako je najavljeno, danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu trebao prisustvovati parastosu ubijenima u akciji Oluja. Članovi Udruženja nestalih i poginulih u Hrvatskoj požalili su se predsjedniku Tadiću da se ekshumacija tijela poginulih odvija vrlo sporo te ustvrdili da “nije riješena sudbina više od 1352 osoba koje nisu pokopane u masovnim grobnicama, od 2100 onih koje se vode kao nestale”.

Udruženje tvrdi da je u Oluji poginulo oko 1600 Srba.

Josipović: Oluja je legalna oslobodilačka akcija

Akcija Oluja legalna je i legitimna vojno-redarstvena akcija u kojoj je Hrvatska oslobodila svoj okupirani teritorij. Branitelji, sudionici Oluje, zaslužuju naše priznanje i poštovanje. Upravo zato, s ponosom i poštovanjem sjećamo se te akcije. Naravno da se ne slažem s tezom kako je zločin karakteristika Oluje. Njena je najvažnija karakteristika njen oslobodilački karakter kao i to da je ona zaustavila teška stradanja Hrvatske, komentirao je sinoć za Večernji list predsjednik Ivo Josipović izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o Oluji.
 
Hrvatska je bila izložena razaranjima, ubojstvima, otimanju kulturnog i drugog blaga.
- Hrvatska se zalaže za otklanjanje svih posljedica rata i kažnjavanje zločina koji su se u njemu dogodili. Rješavanje otvorenih pitanja koje imamo sa Srbijom od interesa je i za Hrvatsku, i za Srbiju - zaključuje Josipović.

J. Kosor: Oluja je bila pravedna, oslobodilačka akcija

Osuđujemo bilo kakav pokušaj revizije povijesne istine o oslobodilačkoj akciji Oluja. Oluja je bila jedna od akcija kojom je oslobođen hrvatski teritorij, ali i akcija u kojoj je pobijeđena politika Slobodana Miloševića. U ime budućnosti, vrijeme je da se svi oslobode nasljeđa Slobodana Miloševića. Tim je riječima predsjednica Vlade Jadranka Kosor sinoć komentirala izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

- Hrvatska Vlada je za isključivo okretanje prema budućnosti, uz potporu susjedima na europskom putu, ali - da bi se to ostvarilo - nužno je poštivati povijesne istine - naglasila je premijerka Kosor.

Oluja je apsolutno bila pravedna, oslobodilačka akcija, Hrvatska je bila napadnuta zbog velikosrpske politike Slobodana Miloševića i morala se braniti od agresora.

- To su povijesne istine koje se moraju uvažiti i zbog budućnosti i dobrih odnosa - napomenula je premijerka Kosor, ali i naglasila kako "u ime pravde i budućnosti, Hrvatska očekuje da konačno i Ratko Mladić stane pred lice pravde".

Nije ništa naučio iz Miloševićeva poraza

Iako se službeno očitovanje hrvatskog MVP-a a o izjavi srbijanskog predsjednika Tadića očekuje sutra, iz krugova bliskih MVP-u može se čuti kako je njegova izjava ocjenjena neprihvatljivom i neistinitom. Ponavljaju kako je Oluja legitimna oslobodilačka akcija hrvatskih vojno-redarstvenih snaga.

- Smatramo kako se na taj način poništava sve pozitivno što je u posljednjih nekoliko mjeseci postignuto između dvije države - kaže naš izvor te naglašava kako su na Zrinjevcu mišljenja da Tadić nije naučio ništa iz poraza Miloševićeve politike.

- Ako želi biti europski političar, mora se suzdržati od takve retorike - upozorava te dodaje "kako bi bilo bolje da se Srbija bavi ulaskom u EU i mirnim rješavanjem pitanja Kosova, nego ovakvom retorikom sa susjedima".

Komentara 418

AC
{,acide;}
16:08 04.08.2010.

hrvatska je genocidna tvorevina sazdana na Jasenovcu i oluji ....! ! !

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
21:01 03.08.2010.

To je prijatelj našega blente.

X0
xx71_09
11:23 04.08.2010.

Da mi imamo državnika na Pantovčaku, a ne ovu pudlicu, taj bi javno na nacionalnoj televiziji sasuo drvlje i kamenje na ovakve Tadićeve izjave. \"Ne slažem se\"!?, koji je to papak. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se kod slijedećeg susreta opet javno maziti rukicama. pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije