Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni susret

Tadić: Doći ću u Vukovar zajedno sa svojim prijateljem Ivom

tadic josipovic (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
VL
Autor
Jasmina Popović
18.07.2010.
u 10:53

Ispred Palate Srbije svečani doček priredio mu je kolega Boris Tadić. U delegaciji koja je dočekala našega predsjednika bili su i zamjenik premijera Ivica Dačić te potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Hrvatska je Srbiji predala popise imena nestalih iz logora Stajićevo i Begejci te iz vukovarske bolnice kako bi se utvrdilo gdje su ti ljudi i omogućilo obiteljima da dostojno obilježe njihove grobove.

Stanarska prava


Predsjednik Tadić svom je gostu Ivi Josipoviću predao ikonu iz Dalja i tako je još jedan dio hrvatskoga kulturnog blaga našao svoj put kući. Tim su naizgled simboličnim, a zapravo i te kako važnim gestama dvojica predsjednika jučer već na početku prvog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Srbiji najavila novi korak u odnosima Srbije i Hrvatske.

– Bilo je oscilacija u našim odnosima, i dalje postoje otvorena pitanja i moramo ih pažljivo rješavati – rekao je Tadić. Zauzeo se za produljenje roka za podnošenje zahtjeva za priznavanje stanarskog prava izbjeglim Srbima te za zaštitu jezika i pisma kao dijela kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj. – Bilo bi dobro da se međusobne tužbe riješe izvansudskom nagodbom, ali i da se do kraja procesuiraju krivci za ratne zločine jer nitko ne želi da oni prođu nekažnjeno – izjasnio se Tadić. Pitanja granice treba pokušati riješiti dogovorom, a ako ne, tu je arbitraža, slažu se obojica.

– Uspješni smo u zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala, a naši MUP-ovi pokrenuli su inicijativu da se granica između Srbije i Hrvatske prelazi samo s osobnim iskaznicama. Srbi ljetuju u Hrvatskoj i, premda je bilo manjih incidenata, to ne bi trebala biti prepreka, a Srbija očekuje i turiste iz Hrvatske – najavio je Tadić.

Obojica su posebno naglasila važnost razmjene dokumentacije o nestalima s obje strane jer će se time zatvoriti ‘'jedna bolna stranica'’. – Naša je povijest teška, ali dobro je da smo našli pravi put koji vodi najboljim susjedskim odnosima. Predana je dokumentacija o nestalima iz logora Stajićevo, Begejci i vukovarske bolnice koja će omogućiti da obitelji doznaju gdje su pokopani njihovi najbliži. To je nešto iznad politike, to je prvorazredno humanitarno pitanje – rekao je Josipović i naglasio da je RH spremna do kraja riješiti probleme izbjeglih i prognanih Srba.

Sarajevo glavni grad

– Svi koji se žele vratiti, mogu to slobodno učiniti. Hrvatska ima program stambenog zbrinjavanja za one koji su ostali bez stanarskog prava i spremna je uz pomoć međunarodne zajednice imati zajednički fond kojim bi se to riješilo – objasnio je Josipović.

O BiH i Kosovu bili su znatno diplomatičniji. Podržavaju cjelovitu BiH, za sve entitete Sarajevo treba biti glavni grad. Hrvatska je priznala Kosovo, Srbija ga smatra južnom pokrajinom, daljnje aktivnosti pitanje su odnosa Srbije, Kosova i međunarodne zajednice. – Od zemalja u regiji očekujem suzdržan stav te da prije svega podrže politiku mira i dogovornog rješavanja – pozvao je Tadić.

Što se tiče uzajamnih tužbi u Haagu, stav je ‘neka tužbe stoje, a neka se problemi rješavaju’. Na pitanje hoće li nakon posjeta Srebrenici posjetiti i Vukovar, Tadić kaže: – Ne treba mene nitko zvati u Vukovar. Naravno da ću onamo doći sa svojim prijateljem Ivom. Nemojte me pitati kada i nemojte nas požurivati, ali to će se u svakom slučaju dogoditi.

Komentara 380

GO
goran71
21:04 18.07.2010.

Prijatelj Gotovine. Pa njemu drzavno rukovodstvo nije bilo prijatelj kake veze ostali narod ima sa Antom.Kakve veze imaju dijeca koja se tada nisu ni rodila .Povjest ce reci tko je sto doprineo u ovom prokletom ratu a kako ja vidim samo mrtve glave.

DU
Deleted user
23:48 18.07.2010.

Luena,vec smo mozda pre dugo na ovom forumu,oliti slobodnoj govornici(bar sam nekada mislio da je to to)... ovo momentalno na ovom clanku je tako malo bezvezno pod.ebavnje,pa se ni meni ne komentira \'ozbiljno\'....btw. ovaj forum je jedna velika namjestaljka(of the records)..vidjeces da bu ovaj post admin sutra izbrisal...

OB
-obrisani-
21:02 18.07.2010.

.. ...G. Josipovic uvodi nove standarde u politiku na brdovitom Balkanu. . To nitko nece moci ignorirati. Tako treba nastaviti, argumentirano, kulturno, ne obaziruci se na piskaranja i tzv. istraživanja ovog nam nametnutog rvatskog stanovnistva ...PREDSJEDNICE............HRVATI SA DOMOVNICOM VJERUJU UERUJU U VAS..!!! . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije