Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovanje

Svjedokinja protiv Mladinea nova šefica Fonda za zaštitu okoliša

'23.09.2009., Zagreb - Vinko Mladineo, direktor fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost.  Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
19.04.2012.
u 19:40

Mladineo je prijavio Sanju Kalamburu kako bi je eliminirao i učinio nedostojnom ako ga prijavi policiji

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša imenovala Sanju Kalamburu. Ona je krunski svjedok protiv svog prethodnika Vinka Mladinea protiv kojega je otvoreno više istraga. Županijsko je državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Mladinea podiglo optužnicu zbog malverzacija u fondu teških 1,6 milijuna kuna, a USKOK je nedavno protiv njega završio i drugu istragu. Imenovanje Kalambure šeficom fonda posebno je zanimljivo jer je protiv nje na snazi optužnica. Ta se optužnica temelji na kaznenoj prijavi koju je protiv nje 2010. podnio Mladineo optužujući je za "mućke" s kantama za smeće koje su se 2006. nabavljale za općinu Perušić. U to doba Kalambura je bila voditeljica projekata i programa zaštite okoliša pri fondu.

Malverzacije u Perušiću

Općina Perušić nabavljala je kante za smeće, a prema optužnici to je učinjeno tako da je pročelnik za komunalne poslove Božo Milković bio u dogovoru s direktorima tvrtki koje se bave zbrinjavanjem komunalnog otpada Srđanom Černim te Wernerom Trautmannom i njegovom suprugom Marinom Vuković Trautmann. Milković bi njihovim tvrtkama uputio poziv za ponude, ishodio od općinskih vlasti odobrenje za kupnju kontejnera. On bi potom, prema optužnici, potpisao otpremnice prema kojima je potvrdio primitak kontejnera koji nisu isporučeni. Lažiranu dokumentaciju poslao je fondu koji je pristao da u tome "poslu" sudjeluje sa 70% sredstava. Šteta je procijenjena na 300.000 kuna.

U cijelom tom slučaju S. Kalambura optužena je da je savjetovala Milkovića za takav angažman. U DORH-u nam kažu da je upravo prijava protiv Kalambure bila povod za ulazak USKOK-a u Fond u kojemu se otkrilo brojne nezakonitosti kojima se bavio njezin nadređeni Vinko Mladineo. Tek se naknadno, kažu u odvjetništvu, pokazalo da je Mladineo kaznenom prijavom S. Kalamburu nastojao eliminirati i učiniti je nevjerodostojnom ako ga prijavi policiji.

Vlada nije mogla čekati

Na pitanje zašto je onda protiv nje na snazi optužnica, u tužiteljstvu nam odgovaraju da je podignuta prije nego je USKOK otkrio Mladineove malverzacije te prije nego je postala krunski svjedok. Naš sugovornik dodaje kako optužnica protiv Kalambure i dalje egzistira i stoga što je sutkinja kojoj je dodijeljen predmet već nekoliko mjeseci na bolovanju. Vlada očigledno nije mogla dočekati da sutkinja ozdravi pa ju je, unatoč svemu, imenovala novom šeficom fonda.

Komentara 7

JO
josmalopanestalo
21:00 19.04.2012.

kako to lijepo zvuči \"FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA\"

JA
jamanuša
20:01 19.04.2012.

ne bi me čudilo da za malo vrimena izbije na čelo obavještajne agencije

DO
doktorica
07:19 20.04.2012.

kod nas su stalno isti ljudi u krugu,trebalo bi veliko pospremanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije