Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera kamioni

Svjedok Klicper: Zdilar Rončeviću nije ni spominjao kamione MAN

rončević
Davor Visnjic/PIXSELL
28.08.2013.
u 17:06

Berislavu Rončeviću sudi se zbog zlouporabe položaja jer je kupovinom kamiona IVECO umjesto onih od MAN-a prouzročio oko 10 milijuna kuna štete

Kamioni marke IVECO, koje je Ministarstvo obrane kupilo 2004., zadovoljavali su uvjete natječaja, a kamioni marke MAN nisu jer nisu imali dovoljnu nosivost i nisu mogli bez ograničenja koristiti pogonsko gorivo F 34. Sažetak je to svjedočenja savjetnika za nebojna pitanja u Službi za razvoj, opremanje i modernizaciju (SROM) Rudolfa Klicpera, koji je svjedočio na ponovljenom suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću kojem se sudi zbog zlouporabe položaja jer je kupovinom kamiona IVECO umjesto onih od MAN-a prouzročio oko 10 milijuna kuna štete.

Na pitanje zamjenice ravnatelja USKOK-a Ksenije Pavić zašto je na prošlom suđenju izjavio da su sve ponude zadovoljile tražene uvjete, svjedok je rekao kako je to napravio zato što je tablice povjerenstva primio “zdravo za gotovo”. Klicper je u dvosatnom svjedočenju izjavio da je načelnik SROM-a general Slaven Zdilar bio upoznat s tijekom natječaja te da je u rujnu 2004., tri mjeseca prije odluke o kupnji kamiona, primio potvrdu koja dokazuje da MAN ne može koristiti gorivo F 34 bez ograničenja.

Rekao je i da je Zdilar prije donošenja odluke bio kod Rončevića u kabinetu te da ga je nakon polusatnog sastanka pitao kako je prošlo, a da mu je Zdilar odgovorio u stilu “a što bi ti izabrao između IVECO i Mercedesa”, iz čega proizlazi da se o MAN-u u završnoj fazi nije ni razgovaralo, što ide u prilog Rončeviću koji tvrdi da je kamione IVECO-a izabrao nakon što mu je povjerenstvo dostavilo dokaze da su oni najbolji. Tužiteljica K. Pavić prigovorila je dijelu svjedočenja o tehničkim karakteristikama vozila navodeći kako je šest vještaka za prometnu struku utvrdilo suprotno. Na to je reagirao odvjetnik Ivo Farčić, branitelj drugooptuženog Ive Bačića, navodeći kako “ništa nije bilo u suprotnosti” jer da spomenuti vještaci nosivost i gorivo nisu vještačili te da se o tome nisu ni očitovali.

Nakon Klicpera svjedočio je djelatnik pravne službe Tomislav Ramčić, zamjenik člana povjerenstva Spomenka Eljuge te autor mišljenja o sudjelovanju tvrtke MAN Importer na natječaju zbog sporova koje je ta tvrtka vodila protiv MORH-a. Na pitanje tužiteljice Ksenije Pavić što je pravna služba zaključila, Ramčić je rekao da se tvrtku MAN Importer nije moglo isključiti iz natječaja zbog tih sporova jer da bi to bilo moguće jedino da je MORH od tvrtke potraživao novac. S obzirom na to da je situacija bila obratna, da je tvrtka od MORH-a potraživala novac, onda razloga za isključenje nije bilo. Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Velimira Marovića, direktora prodaje tvrtke MAN Importer u vrijeme MORH-ove kupnje te tadašnjeg direktora "Eurokamiona", zastupnika tvrtke IVECO, Sebastijana Mojsovića.

>> Svjedok: Rončević nije utjecao na natječaj

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije