Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svinjska gripa: Zanimanje za zaštitu od virusa i među medicinarima je slabo

Svinjska gripa: Od 4000 radnika KBC-a Zagreb cijepilo se samo 70

cijepljenje
Petar Glebov / Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
07.12.2009.
u 23:05

Na Svetom Duhu cijepljenje je organizirano srijedom, no dosad se nitko nije odazvao

– Cijepljenje protiv pandemijske gripe odgovornost je prema vlastitom zdravlju, ali i prema pacijentima – stav je dr. Mladena Bušića, ravnatelja Opće bolnice Sv. Duh u Zagrebu, u kojoj je cijepljenje zaposlenika organizirano jednom tjedno.

– Prošle srijede nije se cijepio nitko, vidjet ćemo kako će biti ove – kaže dr. Bušić te dodaje da i zdravstveni djelatnici koji se žele cijepiti ne mogu to učiniti odmah s obzirom na to da pakiranje ima 10 doza cjepiva.

Štite se od sezonske gripe
– No, zanimanje nije osobito – kaže dr. Bušić. Dr. Vlasta Turčić iz KBC-a Zagreb rekla nam je da je do sada cijepljeno 70-ak djelatnika, što je vrlo malo u odnosu na oko 4000 zaposlenih u toj velikoj bolnici.

– Zanimanje za cijepljenje među liječnicima postoji – kaže dr. Turčić, ali neusporedivo je manje nego kada ih se poziva na cijepljenje za zaštitu od sezonske gripe. Slabo odziv na cijepljenje je i među zdravstvenim djelatnicima u Kliničkoj bolnici za plućne bolesti na Jordanovcu. Zdravstveni djelatnici Zarazne bolnice, čini se, među rijetkima su koji su ozbiljnije shvatili pandemiju.

Možda i zato što “uživo” vide bolesnike kojima virusa A H1N1 ugrozi život. Do sada je cijepljeno više od stotinu ljudi, što je otprilike trećina zaposlenih. Iako je to neusporedivo više nego u drugim bolnicama, ravnatelj bolnice dr. Ante Beus odziv je ocijenio “jako skromnim”, no naglasio je i to da su mnogi u bolnici već preboljeli svinjsku gripu. No, jasno je da je i među liječnicima, kao i građanstvom, zanimanje za cijepljenje protiv svinjske gripe, barem zasada, prilično skromno.

Nuspojava temperatura
Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH potvrdila je da je cjepivo protiv pandemijske gripe focetria sigurno za primjenu, djelotvorno u borbi protiv virusa gripe A (H1N1) i kvalitetno, što jepotvrdila i Europska agencija.

U zemljama EU prijavljene su nuspojave blage – vućica, mučnina, glavobolja, alergijska reakcija te bol i crvenilo na mjestu primjene. U RH je prijavljena samo jedna nuspojava –umjereno povišena temperatura, do 38 stupnjeva Celzijevih

Komentara 18

MS
mudako saka
23:21 07.12.2009.

koji idiotizam,koda se svi moraju cijepit.

Avatar miletiml
miletiml
00:14 08.12.2009.

hahahah kakav ministar takav odaziv medo je puno brundao i ljudi su zaspali, bravo medo matwr pas

ZA
zagrebancija1
18:27 09.12.2016.

ahaaaa ne zele se cijepiti ja bih stavila pod obvezom cijepljenje lijecnika koji su u doticaju s pacijentima a pogotovo imunologe i skolske doktore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije