Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti

Svinjska gripa: Liječnici se bore za život trudnice u tešku stanju

Klara i Zlatko Sabljak
privatna fotografija
Autor
Sonja Hoffman
06.01.2010.
u 21:00

Stvorio se privid da je epidemija svinjske gripe prošla, no u tešku stanju, zbog komplikacija, na intenzivnu njegu smješteno je još dvoje mladih ljudi.

Klara Sabljak, 23-godišnja trudnica iz Ogulina, koja je prije tri tjedna zbog komplikacija svinjske gripe u 24. tjednu trudnoće priključena na aparat Ecmo zagrebačke Klinike za zarazne bolesti, čini se, gubi bitku s opakim virusom H1N1.

Otkucaji malog srca
Unatoč poboljšanjima poslije prvih desetak dana stanje joj se u četvrtak pogoršalo.

– Nekoliko dana bila je na respiratoru, no onda smo je opet morali priključiti na aparat Ecmo – rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj bolnice. Čini se, kaže prof. Beus, da je virus prodro duboko u plućno tkivo u kojem izaziva najteže upale.

– Strahujemo jer joj je količina kisika u krvi unatoč aparatima samo 60 posto, od minimalno očekivanih 80 – objasnio je prof. Beus i dodao da su otkucaji srca njezina nerođena djeteta normalni, no nitko od liječnika ne može pouzdano reći jesu li nedostatak kisika i virus ostavili posljedice.

Suprug Zlatko izričito je od liječnika tražio da se najprije misli na Klarin život.

– U teškim slučajevima poput ovoga iskustvo nam govori da bi prijevremeni porođaj ugrozio život bolesnice, pa se o tome, za sada, i ne razmišlja – rekao je prof. Beus.

“Ne vide se pluća”
U javnosti se, tvrdi prof. Beus, stvorio privid da je epidemija svinjske gripe prošla, no 10-ak zaraženih u danu i novi teški slučajevi kažu suprotno. Naime, zbog komplikacija svinjske gripe liječnici se bore za život 28-godišnje Virovitičanke i 34-godišnjeg Zagrepčanina.

– Nikada nismo vidjeli nešto takvo. Mladoj ženi, koja je u bolnicu stigla u četvrtak, na rendgenskoj se snimci od upale nisu vidjela pluća – otkrio je prof. Beus.

Priključena je na aparat Ecmo, a jutros je u krvi imala oko 90 posto kisika.

Zagrepčanin koji je sa simptomima gripe stigao u bolnicu još prije 10-ak dana također se nije uspio othrvati virusu.

– Unatoč antivirusnim lijekovima, koje je dobio na vrijeme, danas smo ga priključili na respirator – kaže prof. Beus i dodaje da nitko od mladih pacijenata nije imao problema sa zdravljem ili drugih dokazanih kroničnih bolesti.

Ključne riječi

Komentara 19

VG
vgreser
10:58 07.01.2010.

Draga gospođo! Ovaj komentar prije jedan sat uopće ovdje ne spada. Oprostite! Vama od srca želim ozdravljanje. Držite se i nedajte se! Moja mala nećakinja 10 godina imala je svinjsku gripu, ozdravila nakon 24 dana. Svako Vam dobro želim!

GA
gala
20:32 07.01.2010.

flok slažem se u potpunosti. svi oni koji su svojim novinarskim perom uvjeravali javnost kako je cjepivo štetno neka se tuku u prsa i kaju...

VG
vgreser
09:59 07.01.2010.

Ja sam jedan stari deda, u politiku se nerazumijem, neka mi netko objasni koji je to trenutak kada ugledni komunista i partijski šef postaje veliki i dobri katolik!Svojevemeno prof. Tomac je to objasnio u svojoj knjizi, ali gospodin Bandić to nije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije