Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosovo

Svijet traži hitne i izravne pregovore Thacija i Tadića

kosovo
Reuters
30.08.2010.
u 09:22

Kosovski premijer Hashim Thachi odmah je odbacio preporuke međunarodne krizne skupine o sjeveru Kosova.

BEOGRAD - Međunarodna krizna skupina u izvještaju o Kosovu i Srbiji nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde preporučuje hitne pregovore između predsjednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hashima Thacija i nudi tri varijante za rješenje statusa sjevera Kosova, piše beogradska Politika.

U preporukama vladama Srbije i Kosova krizna skupina navodi kako bi trebale prihvatiti ponudu i angažirati se u razgovorima "kao ravnopravni partneri". Kao prvo, ova skupina predlaže priznanje Kosova u okviru postojećih granica, široku autonomiju za područje sjeverno od Ibra, u skladu s teritorijalnim integritetom Kosova što podrazumijeva regionalnu zakonodavnu i izvršnu vlast i nadzor većine carinskih prihoda i poreza te autonomni status za vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve uključujući sve odredbe Ahtisarrijeva plana, doznaje Politika dodajući kako su ponuđene i tri verzije rješavanja pitanja sjevernog Kosova gdje Srbi imaju nadmoćnu većinu i ne priznaju vlast Prištine, već provode direktive Beograda.

Kosovski premijer Hashim Thachi odmah je odbacio preporuke međunarodne krizne skupine o sjeveru Kosova podsjetivši da je Kosovo neovisna i suverena država i da će pitanje tog dijela Kosova rješiti prema Ahtisarrijevu planu.

- Ni u kojem slučaju neće biti razmjene teritorija, ni autonomije, ni razgovora sa Srbijom o pitanjima kosovskih Srba. Sa Srbijom će biti međudržavnog partnerstva - odlučan je Thaci.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
11:49 30.08.2010.

Tko o čemu, srbi sa vaseljne o bolesnim pretenzijama na \"svete zemlje\". Neka se vrate u tu vaseljenu, pa će imati

OB
-obrisani-
11:52 30.08.2010.

vladika - srbi su kroz povijest priznavali jedino vizantijsko pravo jačeg. Na kraju su oba na svojoj koži osjetili to pravo i bili poraženi, jer - svaka sila za vremena.

VL
vladika
10:46 30.08.2010.

Ne razumijem zašto bi Thachi prihvatio ikakav kompromis kad je do sada jednostrano i nelegalno od strane zapdnih moćnika uvijek podržavan. I sam pravorjek suda u Haagu je izraz moći a ne legitiman i sukladan sa međunarodnim pravom. Kosovo jee stvoreno radi interesa onih koji žele poniženu Srbiju. No to nikada nije i neće biti dobro i trajno rješenje iako je Srbija možda i zavrijedila to što joj se događa. Nečija nesreća ne može biti ničija sreća. Samo čekam da se odnosi snaga u svijetu promijene pa onda jaoj si ga Evropi, Balkanu i Kosovu. Osobno sam mišljenja da je Srbiji bolje da prizna Kosovo ali i da jasno da do znanja da ako \"padne i jedna dlaka sa glave Srbima jer su Srbi ili ako se ošteti dio srpske vjerske baštine\" oružanom silom vrati što joj pripada. Inače ne vidim šta će joj toliki Albanci u vlastitim granicama koji niti ju vole ali niti su dio civilizacije kojoj pripada Srbija sa svojom kršćanskom tradicijom. Znam da je to teško ali mislim da je bolje ne imati, ako se ne mora, toliko neprijatelja u vlastitoj državi. Što se cjelokupne situacije tiče, smatram da su glavni krivci, oni koji različito pristupaju istim problemima. Ne vidim zašto bi Hrvati ili Srbi ostali u jedinstvenoj Bosni kao niti Hrvati ili Mađari u Srbiji, kao što nisam nikad bio ni za Srbe u Hrvatskoj. Granice za mene nisu svetinja nego ih traba prilagođavati granicama etničkih skupina. Spreman sam prihvatiti, ako nema mira i dogovorna preseljenja. Evo ja, kao rođeni Hrvat iz Srednje Bosne, znam da mi tamo nemamo budućnosti. Jedino ako bi se islamizirali. To ne bi nikada prihvatio. Jednostavno ja sam samo za ista pravila svugdje i izbjegavanje rata. Nitko pri tome ne smije ubijati i uništavati povijest, kulturu, vjeru i živote ljudi. Na žalost Zapad je tu jednosran Kosovo može, Osecija, Abhazija ili Republika Srpska ne može. I Rusija je jesdnostrana pa Osecija, Abhazija može a Kosovo ne može. Svi su oni isti a mi mali smo budale koji svome savezniku sljepo vjerujemo dok nas ne iznevjeri. To je moderni svjetski poredak pa neka se nađe tko gdje pripada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije