Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svijet poslao stotine milijuna, ali pomoć ne stiže stradalima

haiti glavni
AFP
15.01.2010.
u 16:54

Da se netko kojim slučajem noću nađe u Haitiju i da ne zna za potres, u prvom trenu bi mogao pomisliti da traje slavlje. Trgovi su prepuni ljudi. Tek ujutro, pod vrelim karipskim suncem, zabljesnula bi ga bjelina. Uz rubove ulica nagurani su leševi stradalih, prekriveni plahtama.

Da se netko kojim slučajem noću nađe u Haitiju i da ne zna za potres, u prvom trenu bi mogao pomisliti da traje slavlje. Trgovi su prepuni ljudi. Sjede u skupinama, pjevaju, plešu, šareno odjeveni trčkaraju u povorkama, poput onih karnevalskih. Tek ujutro, pod vrelim karipskim suncem, zabljesnula bi ga bjelina. Uz rubove ulica nagurani su leševi stradalih, prekriveni plahtama. Najsiromašnija država na zapadnoj polutki dane provodi između života i smrti, kako su nekako i navikli u toj zemlji u kojoj ni neimaština, ni rat, ni prirodne katastrofe nisu strane - noću pjevaju pjesme u kojima slave Boga i život, danju na ulicama obilaze leševe, kopaju po ruševinama, izvlače stradale ili bezglavo tumaraju s mrtvima na leđima.

Prošla 72 sata

Akcija spašavanja stradalih u Haitiju je u kritičnoj fazi. Spasitelji znaju da su prva  72 sata od katastrofe najvažnija jer od tada šanse da se pronađu preživjeli drastično padaju. Sinoć u 23 sata istekla su ta 72 sata od potresa koji je, prema procjenama, pogodio tri milijuna ljudi, a usmrtio njih više od 50 tisuća ljudi. Humanitarna katastrofa je utoliko veća kad se zna da je svijet u trenu reagirao na apele. Stižu strane spasilačke službe i vojska, dolazi i američki nosač aviona. Do sad je, prema nekim procjenama, prikupljeno 720 milijuna dolara pomoći, no ta pomoć nikako da stigne do onih koji je trebaju. U Haitiju je logistička noćna mora. Teretni brodovi su poslani na otvoreno more jer su dokovi uništeni. Piste zračnih luka zakrčene su zrakoplovima. Drugi ne mogu sletjeti, iz ovih na tlu ne mogu izvaditi pomoć - hranu, vodu i lijekove - jer nedostaje ljudi. Ako ih i isprazne, većina njih ne može uzletjeti jer nemaju više goriva, a hrana - zbog uništenih cesta - ne može nigdje. Evakuacija je počela, a prednost za odlazak imaju djeca i starci.

Pljačkaši nastupaju

Nema mira ni za mrtve. Na grobljima su na hrpama. Nema mjesta za pogrebe - uguravaju po četiri, pet tijela u grobnice, poput onih u New Orleansu. Očajnici su leševima blokirali ceste, izražavajući svoje negodovanje. Hranu i vodu imaju samo oni koji su imali zalihe. Kad se uplašeni stanovnici razbježe s trgova, na scenu stupaju pljačkaši. Vlada je nedjelotvorna  - čak se ni kabinet nije sastao od potresa.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
tupslav
07:47 16.01.2010.

Do kod nema Sanadera, Bandića, milijuni su sigurni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije