Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nuklearna fuzija

Svijet je korak bliže snu o neograničenoj energiji: 'Postigli smo stvari koje nikad prije nismo'

Postavljen novi rekord – oslobođena trajna fuzijska energija od nevjerojatnih 59 megadžula
Foto: ABACA/ABACA
1/2
09.02.2024.
u 11:42

Znanstvenici vjeruju da bi nuklearna fuzija mogla proizvesti goleme količine energije bez zagrijavanja atmosfere

Nuklearna fuzija proizvela je dosad najviše energije u jednom eksperimentu, u laboratoriju JET sa sjedištem u Velikoj Britaniji., dovodeći svijet korak bliže snu o neograničenoj, čistoj energiji, piše BBC. Nuklearna fuzija je proces koji daje energiju zvijezdama. Znanstvenici vjeruju da bi mogla proizvesti goleme količine energije bez zagrijavanja atmosfere. Europski znanstvenici koji su radili u laboratoriju rekli su da su "postigli stvari koje nikad prije nisu".

Rezultat je postignut u posljednjem eksperimentu laboratorija nakon više od 40 godina istraživanja fuzije. Nuklearna fuzija je proces koji daje energiju Suncu. U tom procesu, parovi sićušnih čestica, atoma, zagrijavaju se i spajaju kako bi napravili jednu težu česticu koja oslobađa korisnu energiju. Ako se uspješno poveća na komercijalnu razinu, mogle bi se proizvesti beskrajne količine čiste energije bez emisija ugljika. I ono što je ključno, za razliku od vjetra i solarne energije, ne bi bila prepuštena na milost i nemilost vremenskim uvjetima.

POVEZANI ČLANCI:

Međutim, dr. Aneeqa Khan sa Sveučilišta u Manchesteru kaže da to nije jednostavno. “Da bi došlo do fuzije atoma na Zemlji, potrebne su nam temperature deset puta veće od Sunčeve – oko 100 milijuna Celzija, a potrebna nam je i dovoljno velika gustoća atoma dovoljno dugo vremena”, objasnila je. Pokusi su proizveli 69 megadžula energije u pet sekundi. To je dovoljno energije za samo četiri do pet toplih kupki - dakle, nije puno, piše BBC. Svijet je još daleko od elektrana na nuklearnu fuziju, ali sa svakim eksperimentom je korak bliže

Profesor Stuart Mangles, voditelj Zajednice za istraživanje svemira, plazme i klime s Imperial Collega u Londonu, rekao je: "Novi rezultati JET-ovog finalnog rada vrlo su uzbudljivi". "Ovaj rezultat doista naglašava snagu međunarodne suradnje i ne bi bili mogući bez rada stotina znanstvenika i inženjera iz cijele Europe." Postrojenje Joint European Torus (JET) izgrađeno je u Culhamu u Oxfordu kasnih 1970-ih i do kraja prošle godine bilo je najnapredniji svjetski eksperimentalni fuzijski reaktor. Svi eksperimenti prestali su u prosincu.

Reaktor je trebao biti operativan samo desetak godina, ali ponovljeni uspjesi doveli su do produljenja njegovog životnog vijeka. Danas objavljeni rezultat trostruko je veći od onoga što je postignuto u sličnim testovima 1997. godine. Profesor Ambrogio Fasoli, voditelj programa u EUROfusionu, rekao je: "Naša uspješna demonstracija... ulijeva veće povjerenje u razvoj fuzijske energije. Osim postavljanja novog rekorda, postigli smo stvari koje nikada prije nismo uspjeli i produbili naše razumijevanje fizike fuzije".

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Foto: Večernji list

 

Komentara 1

EJ
ejStef
13:10 09.02.2024.

Ajoj, ima do toga još puno, 50 godina minimalno... A da ne pričamo o drugim aspektima takve proizvodnje energije, a to je da bi ona u stvarnosti mogla biti besplatna jer se svaka investicija u kratkom roku isplati, no kako onda namiriti sve te proračune koji sada dobrim dijelom egzistiraju na žestokom oporezivanju energije. Još k tome, sada postoji taj hype koji umjetno diže gospodarstvo (zelena tranzicija), što je čisto birokratska izmišljotina koja u slučaju te tzv. neograničene energije... Tako da treba tu dati vremena birokraciji i politici da izmisli nove namete kojim će sebe financirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije