Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGLO JE I GORE

Svijet je ipak očekivao više: Obama i dalje vodi krvave Bushove ratove

Barack Obama
AFP
19.01.2010.
u 17:10

Prije godinu dana svijet je gledao inauguraciju Baracka Obame. Gotovo da i nije bilo stanovnika ovoga planeta koji od njega nije nešto očekivao. Ponajviše su, naravno, očekivali njegovi sunarodnjaci.

Danas, kada se zbraja što je sve dosad, u prvoj godini mandata, Barack Obama učinio, neki komentatori tvrde da je razočarao, a drugi pak naglašavaju da je, s obzirom na to u kakvom je stanju Sjedinjene Države preuzeo, ali i cijeli svijet, zaslužio pozitivnu ocjenu, možda ne najvišu, ali svakako ne nižu od četvorke.

Na domaćem planu ipak mu je uspjelo zaustaviti financijsko i gospodarsko rasulo iako mu mnogi spočitavaju da nije bio dovoljno radikalan u promjenama zakonodavstva koje bi Wall Street dovelo u red te onemogućio ponašanje koje je izazvalo krizu. Od njega su mnogi također očekivali da se obračuna s negativnom praksom koju je provodila Bushova administracija. To se osobito odnosi na gruba kršenja nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva. Iako je izglasavanje reforme zdravstva bila velika Obamina pobjeda, to je ipak bio svojevrsni kompromis s oporbenim republikancima i nije u cijelosti ono što je Obama obećavao u predizbornoj kampanji. Objektivno, i ovakva kakva jest, ta je reforma zapravo velik uspjeh, kao i to što su zaustavljeni negativni trendovi u američkom gospodarstvu, da je ono nakon potpunog zastoja u trećem kvartalu prošle godine ponovno počelo bilježiti rast. No za njegov pad popularnosti vjerojatno je najviše krivo povećanje broja vojnika u Afganistanu, ali i činjenica da se nezaposlenost još nije počela smanjivati.

Najuspješniji je bio u međunarodnoj politici – u samo jednoj godini uspio je “rastopiti“ Bushov bahati unilateralizam i svijetu pokazati da Sjedinjene Države mogu i drugačije komunicirati. Uspio je napraviti velik iskorak, no tu još ima prostora za ozbiljan i težak rad. Jedna godina prekratko je razdoblje za ozbiljnije ocjene, što je kazao i sam Barack Obama u svome pobjedničkom govoru. A u sljedeću srijedu održat će i svoje prvo obraćanje o stanju nacije.

 Loši potezi:

- otezanje sa zatvaranjem Guantanama

- nevoljkost da se procesuira kriminal u Bushovoj administraciji

- slanje dodatnih američkih trupa u Afganistan

- nesnalaženje s mirovnim procesom na Bliskom istoku

- preskromne reforme financijskog sektora.

Dobri potezi

- spriječio je da se kriza u SAD-u ne pretvori u novu Veliku depresiju

- promijenio je ozračje u međunarodnoj politici

- nakon pedeset godina proveo je značajnu reformu zdravstva iako ne onako kako je želio

- pokrenuo je proces nuklearnog razoružavanja

- znanosti i radu na novim tehnologijama širom je otvorio vrata.

Ključne riječi

Komentara 27

CP
cuperak plavi
18:08 19.01.2010.

@zeljkonl Iskreno se nadam da znas u cijem su vlasnistvu federalne rezerve a moc ima obaj kod koga su pare.Na zalost a mozda i na srecu,ko zna,mediji vrlo retko objavljuju informacije koje bi bacile sasvim drugo svetlo na mnogo toga u svetskoj politici(uglavnom americkoj)pa se na moje veliko cudjenje,prethodne godine pojavi u nedeljnom izdanju V.Novosti,opsiran tekst o sastanku Bilderberg grupe u Atini.Ako znas o cemu pricam,nastavak pisanja bi bio izlisan sa moje strane.Pozdravljam te.

KA
karlovcankica
03:48 20.01.2010.

hahaha..svijet je ocekivao..sta..koje bedastoce..Clinton, Bush, Obama i svi buduci..nikad se nece predati mulama! God Blessed America..

PR
Protivcenzure
21:59 19.01.2010.

ratove je teže zaustaviti nego započeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije