Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez katarze: Posljednji pomoćnik vođe Trećeg Reicha umro u 96. godini, izlaze mu memoari:

'Sviđao sam se sestri Eve Braun, no nisam se vidio kao Hitlerov šurjak'

darges
VL
Autor
Hrvoje Dečak
30.10.2009.
u 18:27

Svi smo sanjali o velikom njemačkom carstvu, priznao je Fritz Darges, do kraja oduševljen zločinačkom ideologijom.

Uskoro će biti objavljeni memoari posljednjeg pomoćnika Adolfa Hitlera, esesovca Fritza Dargesa, koji je preminuo u 96. godini, a povjesničari kažu da bi to moglo rasvijetliti i posljednje sumnje o osobnoj umiješanosti Führera u holokaust.

Rasvijetlit će holokaust
Darges je u oporuci odredio da se rukopis o vremenu koje je proveo pokraj Hitlera objavi nakon njegove smrti.

On je bio posljednji preživjeli član kruga ljudi najbližih vođi nacista i bio je prisutan na svim važnim konferencijama, te socijalnim i političkim događanjima tijekom četiri godine rata.

Stručnjaci kažu da bi ovo moglo oboriti tvrdnje nekih da Hitler nije znao ništa o programu istrebljenja Židova. Većina ih drži kako je nevjerojatno da Hitler nije izdavao zapovijedi o masovnim ubojstvima u Dargesovoj nazočnosti.

Međutim, Darges je umro u uvjerenju da je osoba koja je rukovodila holokaustom “najveći čovjek koji je ikada živio”.

Taj zagriženi nacist pridružio se SS-u još 1933. godine, a već 1936. postao je stariji pomoćnik Martina Bormanna, Hitlerova tajnika.

“Prvi sam put upoznao Führera u Nürnbergu 1934.”, rekao je u intervjuu prije smrti.

“Izgledao je simpatično, imao je toplo srce.” Darges je postao član Hitlerove osobne pratnje 1940. i nagrađen je Viteškim križem za hrabrost na bojišnici. Nakon 1942. većinu vremena proveo je u Hitlerovu stožeru u Rastenburgu i u kući za odmor u Berghofu. “U Berghofu je bila obiteljska atmosfera. Jednom smo prilikom otišli u Italiju, zajedno s Evom Braun i njezinom sestrom Gretel”, sjećao se Darges.

Nakon rata prodavao aute
“Imao sam osjećaj da je Evina sestra zainteresirana za mene, ali nisam smatrao da bih treba postati Führerov šurjak. Kao pobočnik, bio sam odgovoran za njegov dnevni program.

Morao sam, i uvijek jesam, biti uz njega na svakoj konferenciji i sastanku, na svim ratnim sastancima.

I danas držim da je Hitler bio genij!” Istaknuo je kako su svi sanjali o velikom njemačkom carstvu. “Zato sam mu služio i služio bih mu ponovno”, otklonio je svaku sumnju u to je li promijenio mišljenje Fritz Darges, koji se nakon rata bavio prodajom automobila.

Komentara 76

Avatar Rubirosa
Rubirosa
07:48 31.10.2009.

Zelenko,pazi ispadaju ti zidovi iz ormara!!!(H)

OB
-obrisani-
11:18 31.10.2009.

NIje tako zalosno, da neki pisu lazi i svinjarije pout nacisticnog zombija canajisr@M, idiota ima malo posvuda, ali je zalosno, da nitko ne ustane i napise nesto protiv tih smrdljivih nacisticnih zombija ... Gdje su sada nasi vrli komunisti, shq, i drugi? Oni sute, nemaju vremena. Istina jeste ta, da su se oni vec ukrcali na leteci cilim islamo-fasista. Oni jasu na istoj kameli s nagorim islamo-fasistima i naci-djihadlijama.

OB
-obrisani-
20:19 30.10.2009.

Hitler ubijao židove?! Ajme strahote... pa kako je samo mogao ubijati taj divni, otvoreni, kozmopolitski narod kojima su kriminal i lihvarenje nepoznati, koji se ne getoiziraju i prilagođavaju lokalnoj zajednici, koji lako praštaju i uvijek su nasmijani, vedri i miroljubivi, koji su voljeli Isusa Krista, te koje su obožavali svi drevni vladari poput Ramzesa II., Ptolomeja VI., Nabukodonosora II., Šalmanasara V., Heroda, Hadrijana, Lucija Quietusa, Vespazijana, Tita, Heraklija, Muhameda, Ferdinanda II. Aragonskog, Manuela I., Rikarda Lavljeg Srca, Godfrida Bouillonskogi, Filipa II., Luja IX., Karla IV., Edvarda I. Dugonogi, Martina Luthera, Bogdana Hmeljnickog, Aleksandra III. Romanova, Georgiosa Karaiskakisa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije