Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ŠVICARSKA

Švicarski vijećnik želi pripojiti dio Italije, Francuske i Njemačke

navijačica
AFP
22.06.2010.
u 12:07

Švicarski savezni vijećnik Dominique Baettig htio bi proširiti Švicarsku na Baden Wurttenberg, Savoiju, te talijansku regiju Valle d'Aosta i gradove Como i Varese

RIM – Švicarski savezni vijećnik Dominique Baettig (57) iz mjesta Délemont, kantona Giura, htio bi svojoj zemlji pripojiti dio Italije, Francuske i Njemačke, odnosno proširiti Švicarsku na Baden Wurttenberg, Savoiju, te talijansku regiju Valle d'Aosta i gradove Como i Varese iz regije Lombardije. Baettig je u tome smislu predložio i izmijenu švicarskog ustava, te je izazvao buru među lokalnim političarima tih prostora, kao i u lokalnim glasilima, a vlada u Bernu je odmah odbacila takav prijedlog prije negoli su stigli službeni prosvijedi Italije, Francuske i Njemačke. No, Baettig, član Unije demokratskog centra vezan za nacionalističku i ksenofobističku desnicu, ne popušta i predlaže sazivanje referenduma među pučanstvom tih prostora. Za sada je svojim prijedlogom izazvao ljutnju dijela pućanstva duž granica. Izašle su na svijetlo dana stoljetne svađe pograničnih naroda. No, ima i onih, kao što je gradonačelnik mjesta Chiasso, Moreno Bernasconi, koji drže kako bi takav prelazak Coma i ostalih mjesta pod švicarsku upravu razvilo turizam.

Dnavni list Coma, "La Provincia di Como", organizirao je izjašnjavanje čitatelja o prijedlugu da grad postane švicarski. Od 2661 ispitanih osoba (pokrajina Como ima 537.500 stanovnika) čak 74,2% se izjasnilo za prijedlog švicarskog vijećnika, a samo 25,8% je odbacilo mogućnost ulaska u švicarsku konfederaciju.

Razlog zbog kojeg bi stanovnici Coma bili radije u Švicarskoj su, dakako, porezi. PDV je u Švicarskoj 7,5%, a u Italiji je 20%, porez na prihode i ostalo je u Švicarskoj 20%, a u Italiji je poreski pritisak 45%. Zatim, benzin je u Švicarskoj jeftiniji, bankarski sustav omogućava prikrivanje podrijetla novca, ulice su čišće, a vlakovi se pridržavaju voznoga reda.

Veliki protivnici prelaska Coma pod Švicarsku su carinici, koji bi izgubili posao u tome gradu. Polemika oko "ljetnog" prijedloga švicarskog vijećnika se, za sada, vodi na lokalnim razinama.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
12:32 22.06.2010.

Ovi Švicarci potsjećaju na Srbe 90-tih ono bi širili Švicarski teritorij Istina, tamo je već dugo na vlasti ultranacistička stranka

OB
-obrisani-
12:39 22.06.2010.

Savoja u Švicarskoj, he,he. Nikad, pa ni tad. PS. toliko pravopisnih i gramatičkih grešaka nisam odavno vidjela na jednom mjestu, tj. u jednom textu.

OB
-obrisani-
11:25 24.06.2010.

---------------->kos Od kada je Švicarska u EU? Možda od 2025 ? Nije važno piskarati, pisati treba suvislo Temu što ti nije poznata zaobići, to je formula uspjeha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije