Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogibija na kornatu

"Svi su znali da maloljetnici gase požare iako to nisu smjeli"

suđenje draženu slavici za kornate (1)
Filip Brala/ PIXSELL
15.11.2011.
u 13:13

Ivica Kaleb iz DVD-a Tisno svjedočio je u nastavku suđenja D. Slavici za kornatsku tragediju

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasaca. Svjedočio je Ivica Kaleb iz DVD-a Tisno koji je iskazao da su maloljetnici na požarištima trebali samo pomagati, odnosno raditi poslove dojave ili izvida, a nikako sudjelovati u gašenju požara.

– Maloljetni vatrogasci imali su položen samo osnovni tečaj vatrogastva. Svi su znali da maloljetnici idu na požarišta. Tijekom rata na jednoj intervenciji od šest vatrogasaca pet ih je bilo maloljetnih, a zapovjednik je bio moj 17-godišnji sin. Ne znam je li maloljetni Marko Stančić, koji je pohađao tečaj vatrogastva, dobio potvrdu. Ja sam tog dana bio u svom polju, a kada sam se oko 17 sati vratio, zapovjednik Salomun mi je rekao da je naših šest vatrogasaca palo na Kornatu u neku rupu, no nisam povjerovao da su baš svi pali u rupu. Nitko nije znao što se događa – rekao je Ivica Kaleb čiji je iskaz otac Marka Stančića okarakterizirao lažnim tvrdeći da se više brinuo o cisternama nego o vatrogascima.

Svjedok Šime Vlašić, predsjednik DVD-a Vodice, rekao je  da mu nije bilo poznato da je maloljetni Karlo Ševerdija išao na požarište.

– Po statutu maloljetni vatrogasci nisu smjeli aktivno sudjelovati u gašenju požara – rekao je Šime Vlašić.

Svjedok Jordan Žaja, bivši tajnik šibenskog JVP-a, svjedočio je da je kobnog dana vatrogascima koji su išli na Kornat pripremio hranu i piće.

– Tog dana  bio sam na požarištu u zaleđu Vodica, a kada sam se vratio u JVP, Slavica mi je oko 16.30 sati rekao da ima troje stradalih. Glas mu se gubio, djelovao je uznemireno. Oko 17 sati rekli su mi da je pet vatrogasaca stradalo – rekao je Žaja dodajući da maloljetnici nisu smjeli aktivno gasiti požare, ali da su ih gasili i nakon kornatske tragedije. Dodao je da neki roditelji sami dovode svoju djecu na požarišta te rekao da je svog maloljetnog sina dovodio na požarišta i zapovjednik zadarskog JVP-a.

– Maloljetnicima koji su položili tečaj vatrogastva ispisane su potvrde, ali im nisu mogle biti uručene jer nisu bili punoljetni. Dva poginula maloljetna vatrogasca  prošla su tečaj. Oni su voljeli posao vatrogasca. Mi bismo im potvrde o položenom tečaju uručili po punoljetnosti. Ipak, oni nisu smjeli pristupiti polaganju tog ispita – rekao je Žaja i dodao da ni današnji šibenski vatrogasni zapovjednici nemaju odgovarajuću stručnu spremu.

Zastupnik optužbe Zvonko Ivić prigovorio je  Žajinu iskazu rekavši da su potvrde poginulim maloljetnim vatrogascima Ševerdiji i Stančiću o položenom tečaju uručene i kako ih je uručio i potpisao Dražen Slavica.

Tomislav Banovac, djelatnik pomorske policije, svjedočio je da mu je dežurni JVP-a tek oko 18.30 sati rekao da je jedan vatrogasac poginuo.

– Meni je ranije dežurni JVP-a, kada sam mu javio da vjetar mijenja smjer i da se požar vraća, rekao da što on tu može. Da sam ranije imao informaciju da je vatrogascima potrebna pomoć,  ja bih angažirao sve snage za pomoć, ali je nisam dobio. Primjerice, policijski je brod na Kornatu mogao biti za desetak minuta – rekao je Banovac.

Komentara 37

BO
bomba
13:40 15.11.2011.

Žao mi je svih nastradalih u toj nesreći bili oni maloljetni ili punoljetni. Samo mi nešto nije jasno. Roditelji djece su znali da oni idu u vatrogasno društvo i u slučaju požara idu gasiti. Interesira me jesu li djeca primalaa ikakvu novčanu naknadu za to? Jer ako su primali plaću onda ne valja pričati kad su nastradali kako su slali maloljetnike da gase požar, jer nisu se bunili kad su primali plaću cijelo ljeto a požara nije bilo. meni je žao svakog ljudskog života ali mi je isto tako krivo kad se to zlorabi i kad se priča samo jedna strana a nitko ne okrene i drugu stranu da vidimo šta tamo piše. Ako su primali plaću onda nisu u pravu oni koji kritiziraju a ako su bili volonteri onda oni koji su ih poslali su odgovorni isto kao i roditelji koji su ih dok su maloljetni pustili da budu vatrogasci jer to nije posao za djecu.

DU
Deleted user
13:43 15.11.2011.

Glavni motiv maloljetnih je bila dnevnica 50 kn, a što nije mnogo novca - međutim u toj dobi, za ekipu \"s zidića\" su to prilična financ. sredstva, zar ne? I roditelji su to prešutno odobravali jer bi djeca preko dežurstva u DVD i intervencije ubrala nešto džeparca ljeti, kad je najviše potrebno za provod. I još nešto - bio sam osobno na poprištu tragedije na Kornatu nakon nekoliko godina i radi se o zapanjujuće strmom i nepristupačnom terenu gdje je bukvalno pustara, a nekoliko kuća je dolje par km niže uz obalnu crtu. Teško se kretati tim terenom, stalno morate klackati ravnotežu tijela s noge na nogu penjući se po tim kamenim gromadama. Otok je veoma velik i vatrogascima je naknadno spuštena tzv. kruška s 800 L vode što iznosi 80 kanti ili pak 40 punjenja leđnih brentača. S tom količinom vode nemate što tražiti na tom plamtećem otoku i oni su ostali marendavati na vrhu otoka dok je uokolo njih bjesnio požar - naposljetku ih je okružio i spržio do neprepoznatljivosti. Canadair je bacao bombe vode po 6 m3 pa bez uspjeha!

Avatar tkozna
tkozna
13:35 15.11.2011.

Prije tragedije je bilo,\"neka ide dite u vatrogasce, nek si nešto i zaradi\" Bilo je i svadja ako se ditetu nije dalo da bude vatrogasac i prije 18-te i \"što ga mrziš\". E sada kad se desilo samo je Slavicaa kriv, a pitam se tko je pustio tu djecu da idu u vatrogasce i tko se bunio kada su djeca išla u borbu protiv vatre prije tragedije, nije nitko ili ja barem ne znam. A sada je samo Slavica krivac,jeste vjerujem da je kriv ali nije jedini ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije