Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA HGK Županijska komora Virovitica traži pomoć županije i države

Svi po svaku cijenu žele sačuvati radna mjesta

23.02.2009.
u 17:39

Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore Virovitica danas je, pod predsjedanjem Ivana Slamića i u nazočnosti župana Tomislava Tolušića, raspravljalo o aktualnima prilikama u županijskom gospodarstvu.

Nejednaki odraz
Osnova za raspravu poslužila je anketa provedena u 22 “lider” tvrtke na području županije u kojima radi oko 4500 zaposlenih, a te su tvrtke lani ostvarile oko 2,5 milijardi kuna ukupnog prihoda ili gotovo 50 posto prihoda cjelokupnog županijskog gospodarstva. U raspravi je istaknuto kako se recesija ne odražava na sve jednako, te da je početkom 2009. u gospodarstvu zabilježeno smanjenje iskorištenosti kapaciteta i do 30 posto, poteškoćama naplate potraživanja, te povećanje nelikvidnosti.

Unatoč svemu, većina tvrtki i dalje uredno podmiruje obveze državi, ali se u drugom kvartalu poslovne godine očekuje smanjenje proizvodnje. Najteže stanje je u tvrtkama nemetala, drvo-prerađivačkoj industriji, tj. onima koji realizaciju uglavnom ostvaruju, kao izvoznici. U prosincu je promet u trgovinama pao za 10 posto, a negativan trend nastavlja se.

Neka država da dio
Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore predlaže upravama tvrtki da, unatoč složenim okolnostima, nastoje sačuvati zaposlenost i radna mjesta. - Izvoznici neće otpuštati radnike koji su naša najveća vrijednost, ali očekujemo da država podmiri dio troška neto plaće i pomogne nam u očuvanju proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta kako bi tvrtke lakše preživjele krizu - izjavio je Slamić.

Uz ostale mjere, koje ciljaju poboljšanju stanja na području županije, gospodarstvenici su ocijenili da treba smanjiti javnu potrošnju, smanjiti doprinose i plaće, uvesti državne potpore izvoznicima, te povećati nadzor uvoza kako bi više proizvodilo za potrebe domaćeg tržišta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije