Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitna pomoć

"Svi će liječnici otići u privatnike i nestat će domovi zdravlja!"

zdravlje
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VL
Autor
Diana Glavina
11.03.2010.
u 10:25

- Dobit ćemo još jači pritisak pacijenata na bolničke specijaliste i na hitne službe, a reformom je trebalo ojačati primarnu zaštitu, kaže S. Abveršek.

Koncesije vode u potpunu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite, u privatizaciju javnoga zdravstva te u nestanak domova zdravlja. Primarni je cilj liječnika koncesionara borba za što više državnoga novca, a ne kvaliteta zdravstvene usluge. Tako tvrdi Spomenka Avberšek, potpredsjednica Matice hrvatskih sindikata, a na današnjoj konferenciji za novinare uputila je poziv premijerki Kosor da svojim utjecajem spriječi rušenje domova zdravlja i privatizaciju javnoga zdravstva.

Ostaju samo zgrade
– Svi će liječnici otići u privatnike, a od doma zdravlja ostat će samo zgrada. Dobit ćemo još jači pritisak pacijenata na bolničke specijaliste i na hitne službe, a zdravstvenom je reformom trebalo ojačati primarnu zaštitu i dom zdravlja kao temelj zdravstvene zaštite – istaknula je S. Avberšek. Zauzima se za vraćanje domova zdravlja kakvi su postojali do 1993. godine, kada je počeo zakup ordinacija primarne zaštite. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Dražen Jurković kaže, pak, da bi pet tisuća liječničkih timova samo novom socijalističkom revolucijom bilo moguće vratiti u domove zdravlja.

– Koncesije ne znače privatizaciju zdravstva, već uređivanje sustava prema modelu kakav ima i većina zemalja EU i šire, a zakup ordinacija, što imamo danas, nepoznata je kategorija. Uvođenje koncesija jest jačanje doma zdravlja, a lokalna uprava prvi put ima i obvezu popunjavanja mreže primarne zaštite – govori dr. Jurković te obrazlaže da je liječnik koncesionar prema ugovoru za svoj rad odgovoran i domu zdravlja i HZZO-u pa se koncesija može i izgubiti. K tome, naglašava, na lokalnoj je upravi da odredi koliko liječničkih timova ostaje u domu zdravlja, a koliko ih ide u koncesionare. Plaćanjem dijela usluga po modelu “cijena puta usluga” stimulirat će se rad u primarnoj zaštiti.

Prvi put nakon 15 godina
Da su koncesije pozitivan pomak u odnosu na zakup smatra i dr. Mario Malnar, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine, te ističe da se prvi put nakon 15 godina pokušavaju kvalitetno i sustavno riješiti problemi u primarnoj zaštiti.

Komentara 15

VI
Vienna
11:46 11.03.2010.

još kompliciraniji model koji omogućuje svašta. nama nece biti jasno, a placat cemo vise i dobivati manje. zašto se ovakve stvari sada događaju dok je hdz još na vlasti? mislim znam zasto :( , ali svjestan sam da kad jednomm izgubimo neka prava, trebamo se ozbiljno i naporno borit ponovo za njih. a kako ih je lako ukinut.

RU
Rumba
10:33 11.03.2010.

Još je koliko -t oliko dobro ako spomenuti odu u privatnike ... A što onda, dragi moji sugrađani, ako se liječnička ekipa zahvali na dosadašnjoj suradnji i odluči otići u inozemstvo ? Desi li se tomu tako, e onda smo fakat naje ...

BS
bandera s
13:44 13.05.2010.

hajde smislite već jednom nešto pametno, jer nikad nam gore nije bilo,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije