Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskrinkavanje afera


Svemir Vrsaljko otkriva: Zašto sam pomogao Hrvoju Malešu

'14.12.2011., Zagreb - Svemir Vrsaljko , portret. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
15.12.2011.
u 12:00

Napravili smo ono što bi napravio svaki domoljub kojem je stalo da mu država iziđe iz balkanskih okvira

– Nisam heroj ni vijest dana, niti sam napravio išta što ne bi napravio svaki građanin i, ma koliko to otrcano zvučalo, domoljub kojem je stalo da mu država izađe iz balkanskih okvira – rekao je za Večernji list Svemir Vrsaljko, čovjek koji stoji iza "otvaranja sezone" raskrinkavanja afera u hrvatskom nogometu.

Hrvoje Maleš, mladi direktor Hajduka i ključni čovjek u uhićenju Željka Širića i Stjepana Djedovića, kojima je u dogovoru s USKOK-om uručio označene novčanice kako bi se klubu koji vodi "pošteno sudilo", blizak je s Vrsaljkom na više načina.

– Činjenica da smo Hrvoje Maleš i ja ljudi koje veže isti mentalno-moralni sklop obvezala nas je da postupimo upravo tako i nikako drukčije – objašnjava Vrsaljko, bivši specijalac koji je policijsku karijeru nastavio na mjestu načelnika zadarske policije, a danas je savjetnik za sigurnost u Hrvatskim autocestama.

– Platiti struju, ne bacati smeće po ulici, kao i 90-ih nositi pušku, smatram svojom građanskom dužnošću. Baš kao i upozoriti na korupciju i pomoći da joj se stane nakraj. Ni Hrvoje ni ja nismo pomislili da bismo mogli napraviti drukčije. Kada je prije nekoliko mjeseci cijela priča započela i kada je od njega kao prvog čovjeka Hajduka tražen novac, povjerio mi se. Tražio je od mene savjet – kaže Vrsaljko.

Trasirali put k rešetkama

– Institucije su tu da rade svoj posao i nitko nije zaobiđen, a to što sam bio dio tog sustava pomoglo je da pomognem svom prijatelju, kao što bih pomogao svakome drugome – odbija Vrsaljko svako pitanje o tome nije li zaobišao institucije i jednostavno uputio Maleša na policiju.

– Ozračje u policiji bitno je drukčije i nositelji sigurnosnog aparata, mora se priznati, digli su ga na višu razinu – tvrdi Vrsaljko, napominjući da je njegova uloga u raskrinkavanju hrvatske nogometne mafije manje važna "jer su si put k rešetkama trasirali sami njezini akteri", a ne on.

– U nogometu se spaja nespojivo, a akteri afere pokazali su se nevjerojatno bahatima. Razlog tome jest pokroviteljstvo koje ih je pratilo i bez kojeg se oni ne bi toliko ''razmahali''. Tko su im zaštitnici i kako su premreženi, pokazat će se – izričit je Vrsaljko.

Razbili zube na Malešu

Činjenica da je Maleš na sportskim događanjima viđan, među ostalim, i s Vrsaljkom, čija je karijera u sigurnosnom sustavu poznata, ni na koji način nije omela Željka Širića i Stjepana Djedovića, ali ni ostale koji stoje iza plana da od Maleša izvuku novac. On je i dalje ostao laka meta od koje su planirali izvući novac, a rok je bio Božić.

No Hrvoje Maleš pokazao se znatno čvršćim, a uz Vrsaljka kao prijatelja i potporu, u kojem očito nije ugasnuo policijski duh, i dorastao zadatku.

Vrsaljko ne želi komentirati što se događalo, kako je hrabrio i savjetovao prijatelja, ali ni što bi se u raskrinkavanju nogometne mafije dalje moglo događati.

– Mnogi neće mirno spavati i štošta će se još otkriti. Želim, kao hajdukovac i građanin, da stvari sjednu na svoje mjesto – rezolutan je Vrsaljko.

Komentara 25

ŠI
šimuka
12:48 15.12.2011.

Hajduk je tek sad najeba.Kako li će ga tek odsad potkradat,kad proradi sudačka solidarnost.Mislim da se rudlavi malo zaletio.

OB
-obrisani-
12:53 15.12.2011.

šimuka...i tebi bi bilo drago da ga potkradaju..svašta...e vidiš ja mislim da neće...da bogda svi krimosi crkli i iza rešetaka završili a ako to smeta krimosima i njihovim ljubiteljima još bolje onda znamo svi da smo u pravu

TR
trias
12:36 15.12.2011.

Svemir Vrsaljko ima najmanje pravo nekog prozivati ...znaju kaštelani tko je 91. novac nemijenjen za kupnju oružja htio zamračiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije