Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOSTAVLJANJA U HRVATSKOJ

Svećenik iz Rijeke priznao zlostavljanje 13 maloljetnika: 'Počinio sam ta zlodjela i strašno mi je žao'

Ilustracija
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
23.05.2023.
u 10:21

Uzinić je kazao kako je za sve slučajeve s kojima je upoznat pokrenuo potrebne istrage. Sve je slučajeve, kaže prijavio DORH-u "bez obzira na to je li riječ o zastari ili nije" te je upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage.

 Riječki nadbiskup Mate Uzinić jučer je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o prijavama i istragama koje je proveo tijekom dvije i pol godine, a koje su vezane uz optužbe za zlostavljanje maloljetnika i odraslih osoba, financije i priležništvo. Uzinić je kazao kako je za sve slučajeve s kojima je upoznat pokrenuo potrebne istrage. Sve je slučajeve, kaže prijavio DORH-u "bez obzira na to je li riječ o zastari ili nije" te je upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage.

Kao prvi slučaj, koji je završen prije njegova dolaska, Uzinić je naveo slučaj svećenika M.Š. (1953.), koji je 2016. optužen da je 1992. seksualno zlostavljao maloljetnika. Priznao je krivnju te je razriješen crkvenih službi. Nove optužbe javljaju se 2018. i ponovno se otvara istraga. Optuženi je priznao da je bilo više slučajeva: 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. te da se radi o 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina. Tada se svećenik osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima te je tražio i dobio oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža.

Nacional piše da se radi o bivšem rektoru Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci Milanu Špeharu kojim im je priznao zlostavljanje 13 maloljetnika.

– Na laički stalež sam sveden nakon što sam sam zamolio Svetoga Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik budući da sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Nitko za moja zlodjela nije ni krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam im ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga povjerenja u mene i svećeničkoga zvanja – rekao je Špehar za Nacional.

VIDEO Uzinić emotivno o slučajevima zlostavljanja, žrtve zamolio za oprost: 'Pokrenuo sam istrage'

Komentara 12

KI
Kivika
10:51 23.05.2023.

Cek, tip prizna zlostavljanje, dobije oprost od celibata i to je to??? Moze nastaviti sa svojim zivotom kao laik??? Ja sam vjernik, ali sam s Crkvom raskrstila kad me je, sa tada 17-18 godina, svecenik na ispovjedi pitao takva pitanja da mi se i dan-danas bljuje od same pomisli. Bio je to svecenik koji je dolazio na ispomoc u nasu zupu prije velikih blagdana ispovjedati djecz i mladez. Da mi je ova pamet - odvalila bih mu samarcinu pred punom crkvom pa nek objasnjava zasto. Ali u toj dobi, iako se medju djecom i mladima suskalo sto radi, svi smo se sramili i mislili da smo mi krivi zato sto nas pita takva gnjusna pitanja :(

JZ
Joža-Zg
12:11 23.05.2023.

Jel ima koji učitelj, učiteljica ili profesor da prizna svoju nastranost i zločine koje provode nad djecum u školama i fakultetima

DU
Deleted user
11:35 23.05.2023.

Oprost da,ali treba i kazna. Žestoka kazna za primjer ostalima. S druge strane treba reći da je crkva ovim potezom učinila veliki iskorak,a nadajmo se da će i druge institucije koje su u doticaju s djecom učiniti isto. S treće strane treba reći i jednu nepopularnu stvar,a to je činjenica da je 80 posto pedofilije homoseksualne prirode, što znači da tri do pet posto populacije čini 80 posto pedofilskih prekršaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije