Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvorski dani

Svećenik pedofil u Lepoglavi čisti zatvorski krug

\'14.06.2007., Rab - Pedofilija u crkvi. crkva sv. Lucija u Banjolu. Pustanje iz pritvora u Rijeci svecenika Drage Ljubicica, optuzenog za pedofiliju. Photo: Nel Pavletic/24sata\'
Foto: Nel Pavletić/24sata/Pixsell
1/3
05.11.2010.
u 23:50

Iako bi želio, Ljubičić ne smije u zatvoru održavati mise, već čisti zatvorski krug, redovito posuđuje knjige vjerske tematike i odlazi na tretmane za počinitelje spolnih delikata

Kad bi se iz tko zna kojeg razloga dogodilo da velečasni Josip Krčmar ne može u kaznionici u Lepoglavi, u kojoj je dušobrižnik, predvoditi svetu misu ili primiti koga na ispovijed, iako u toj ustanovi ima i znanjem i zvanjem odgovarajuću zamjenu, niti bi zatvorenicima bila prenesena riječ Božja, niti bi si mogli olakšati dušu. Jer, iako ondje od ovog proljeća "stanuje" i 66-godišnji svećenik Drago Ljubičić, lanjskog studenoga zbog pedofilije pravomoćno osuđen na tri godine zatvora, koji na propovijedi velečasnog Krčmara redovito dolazi, odlučeno je da nema govora o tome da "uskoči" kao zamjena. Sad, koliko mu to teško pada, najbolje znaju oni s kojima provodi zatvorske dane. A na odjelu 3D, na kojem je, uz Ljubičića, smješteno još 50-60 zatvorenika, nalaze se razni tipovi osuđenika: ima tu ubojica, pljačkaša, razbojnika...

Dobiva plaću i godišnji

Za Ljubičića, a on je prvi svećenik koji je u Hrvatskoj završio iza rešetaka zbog bludničenja nad dječacima (župniku zagrebačke župe Šestine Ivanu Čučeku Vrhovni sud poništio je dosuđene dvije i pol godine zatvora pa je u ponovljenom suđenju dobio trogodišnji uvjet, a Crkva ga je premjestila u svećenički dom), po zatvorskim hodnicima pričaju da je miran i tih, nikomu na putu. Iako su, uz policajce, a po novome i donedavne državne moćnike, seksualni prijestupnici najomraženija kategorija među samim osuđenicima, doznajemo da svećenik nije bio meta zatvorske zločestoće. Dane u kaznionici krati radom pa ga je tako dopao posao čišćenja zatvorskoga kruga. Da nije htio raditi, nije morao, jer zatvorenika nitko ne može prisiliti na rad.

Zakonski, svi radno angažirani osuđenici imaju pravo na plaću i godišnji odmor. A oni koji rade svakoga dana dobiju i jedan obrok više, pa su za objedom četiri, a ne tri puta dnevno kao neradnici. Iz zatvorske knjižnice velečasni Ljubičić posuđuje knjige, uglavnom vjerske tematike. Kao i ostali zatvorenici, i on ima posjete. Njegovi "docimeri" pričaju da svećeniku u posjet dolazi obitelj, ali i drugi svećenici. Ipak, nisu svi koji su to željeli uspjeli doći u kaznionicu na razgovor s Dragom Ljubičićem pa je tako bilo i onih iz crkvenih redova koji su ostali pred vratima.

I bivši župljani velečasnog Ljubičića i danas su, baš kao i na početku istrage, uvjereni da nije ništa kriv te da nije uopće kadar ikome učiniti išta loše. Htjeli su obići svećenika, no propisi su i njih ostavili s druge strane visokog zida lepoglavske kaznionice.

Vidjet će ga, ako ne na nekom vikendu sljedeće godine, najkasnije drugog dana 2013., kada mu istječe zatvorska kazna. Ipak, treba pretpostaviti da će velečasni Drago Ljubičić na slobodu izaći i prije, odluči li takav zahtjev podnijeti Povjerenstvu za uvjetni otpust koje odlučuje ima li osnova da se nekog osuđenika koji mjesec ranije pusti s izdržavanja kazne. Da bi se dobio uvjetni otpust, važno je ponašanje tijekom izdržavanja kazne, ali i procjena stručnjaka je li boravak u zatvorenim uvjetima pridonio da se osoba "popravi". Zato će velečasnom Dragi Ljubičiću zacijelo kao pozitivno biti uzeto to što se uključio u program prevencije recidivizma i kontrole impulzivnog ponašanja.

Empatija prema žrtvi

Tretman je to za počinitelje spolnih delikata (silovatelje, pedofile, bludnike), no ni on nije obvezan, već zatvorenik, nakon što mu objasne cilj i tijek programa, sam odlučuje hoće li se uključiti. Sastanci grupe, a u jednoj je od osam do deset zatvorenika, održavaju se jednom tjedno tijekom deset mjeseci. Tim stručnjaka s osuđenicima radi na promjeni stavova u vezi s počinjenim deliktom, nastoji im se omogućiti da spoznaju svoje neprihvatljivo ponašanje.

Razvija se tu i empatija prema žrtvi, pa tako osuđenici pišu pisma svojim žrtvama. Koliko god ti reci iskreni bili, oni kojima su namijenjeni nikada ih neće imati priliku pročitati jer, naravno, pisma nisu namijenjena slanju.

Nakon završetka toga programa, velečasni Ljubičić vjerojatno će dobiti neku od zatvorskih pogodnosti, kao što je to odlazak na slobodan vikend. Moglo bi mu se to "poklopiti" i s godišnjim odmorom, na koji kao radno angažiran zatvorenik također ima pravo.

Kada završava s radom grupa u kojoj je svećenik upitali smo u Upravi za zatvorski sustav, ali ravnatelj Branko Peran odgovorio nam je tek da "nema govora o tome da komentira pojedinačne slučajeve izvršenja zatvorske kazne" pa su svi naši daljnji upiti o svećeniku iza rešetaka ostali bez ikakva službenog komentara.

Komentara 35

FI
fiberglas
09:20 06.11.2010.

Jedini lijek za ovakve nakaze je škripac, stega a neki ga zovu još i međule. Lijepo se jajca stave u nj i zavrće dok se ne razlete. Onda se nakaza pusti uz savjet (ispod glasa) ´´Ne radi to više´´.

TA
tajči4
00:24 06.11.2010.

ma sve bi ja te pedofile ,silovatelje, ove maloljetnike što su pobedastili pa se međusobno tuku, odma na robiju najmanje 10 godina bez mogućnosti pomilovanja pa da vidiš,nemaju današnja djeca kućnog odgoja pa se zato pretvore u ovakve zvijeri, groznoo u kakvom svijetu žive naša djeca,koma

OG
Oger
09:46 06.11.2010.

Clanak u korist \"jadnih\" pedofila! Sramota. Skandal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije