Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANIFESTACIJA

Svečano otvorene 46. vinkovačke jeseni

vinkovačke jeseni
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
16.09.2011.
u 22:01

Otvorenima ih je proglasio izaslanik predsjednice vlade, ministar Petar Čobanković

Svečanim programom na velikoj pozornici na Trgu dr Franje Tuđmana pod sloganom Ej, široki slavonski sokače, večeras su otvorene 46. vinkovačke jeseni što se od 9. do 18. rujna održavaju na vinkovačkim ulicama i trgovima pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista. Uz tamburaše, folkloraše, pjevače i pjevačke skupine, nastupili su glumci koji su izveli niz katkih ulomaka iz proznih i poetskih djela slavonskih pisaca u kojima je prikazan život na slavonskom sokaku.

Ovogodišnje jesenske svečanosti proglasio je otvorenima ministar poljoprivrede i izaslanik predsjednice vlade, pokrovitelja 46. vinkovačkih jeseni, Petar Čobanković koji je podsjetio kako su Jeseni iz godine u godinu ljepše i bogatije. Sjetio se početaka Vinkovačkih jeseni kada je, kako je rekao, s veseljem dolazio kako bi na nošnjama vidio tkanicu crveno-bijelu-plavu koja je tada bila proskibirana. - Danas imao svoju državu i pred ulaskom smo u EU, ali ćemo i u EU čuvati svoju kulturu, tradiciju i folklor i time ćemo obogatiti Europu - rekao je ministar Čobanković, a vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić je pozdravio sve one koji vole Vinkovačke jeseni i "cijene što su napravile vrijedne ruke Slavonaca". Ovih je dana, od petka, veselo na vinkovačkim ulicama jer gotovo iz svakog kafića ili restorana čuju se zvuci tamburice i pjesma, a posebno je bilo veselo na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni gdje se kratkim programom predstavilo 37 folklornih skupina iz Vukovarsko-srijesmke županije od kojih je ocjenom stručnog povjerenstva najboljom proglašen KUD Slavko Janković iz Rokovaca-Andrijaševaca koji će županiju predstavljati na državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora.

Nije samo folklora na Vinkovačkim jesenima o čemu svjedoči i danas otvoreni trodnevni Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva na kojemu svoje proizvode predstavlja stotinjak izlagača iz Hrvatske i BiH. Na vinkovačkom željezničkom kolodvoru, u nekadašnjoj čekaonici 2. razreda danas je otvoren stalni željeznički muzejski postav naslovljen Životopis vinkovačkog prometnog čvorišta na kojemu je izloženo 399 predmeta uporabljivanih od 1878. kada je prošao prvi vlak kroz vinkovački kolodvor do 1990. nakon svečanosti otvaranja Vinkovačkih jeseni, sigurno najatraktivnija priredba je mimohod sudionika 46. vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega kada će u nedjelju vinkovačkim ulicama prodefilirati 71 folklorna skupina sa osam tisuća sudionika i svaka od njih će na putu do stadiona HNK Cibalia, gdje će se uhvatiti u zajedničko kolo, pokazati djelić bogatstva i folklornog nasljeđa svoga kraja i sela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije