Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski duhani

Sve veći interes za sadnjom duhana, a otkupna cijena u dvije godine skočila više od 50 posto

10.04.2024.
u 14:01

Hrvatski duhani ugovorili su 19 posto više hektara na kojima je planirana sadnja duhana u odnosu na lani

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, ugovorio je 19 posto više hektara površina na kojima je planirana sadnja duhana u odnosu na prošlu godinu. Privukao je i nove proizvođače, a sve je to, ističu, proizvodnju duhana potvrdilo kao jednu od najstabilnijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.

Kako su izvijestili iz ove tvrtke, ugovoreno je ukupno 2106 hektara, što je 19 posto više hektara na kojima će se saditi duhan u odnosu na lani, a među 245 proizvođača duhana su i novi poljoprivrednici koji se odlučuju za ovu visoko dohodovnu kulturu. Potpisano je čak 39 ugovora više za proizvodnju duhana, ratarske kulture čija otkupna cijena, navode, kontinuirano raste te je u protekle dvije godine porasla više od 50 posto.Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene duhana su, ističu, samo 2023. godine porasle 35 posto, dok, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44, odnosno 40 posto.

"Rast interesa poljoprivrednika za proizvodnju duhana potvrda je da ova proizvodnja ima budućnost u Hrvatskoj i da su kooperanti prepoznali naše napore za osiguranjem dugoročne održivosti i profitabilnosti proizvođača. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Prednosti ovog proizvodnog sustava najbolje su bile vidljive lani kad smo, unatoč višestrukom povećanju troškova energije i materijala te ekstremnim vremenskim uvjetima, uspjeli osigurati dobre prinose, zahvaljujući pravovremenoj reakciji naših agronoma na terenu te kontinuiranoj komunikaciji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama - izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

Ugovaranje nove sezone, dodaju, pratio je i povećan broj upita proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju: od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60 posto površina pod duhanom. "Hrvatski duhani, kao jak i pouzdan partner, svojim proizvođačima jamče siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje i podršku agronoma kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, a uz fokus na održivost proizvođača, HD osigurava proizvođačima kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost," zaključuju iz ove tvrtke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije