Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rh u eu od 1. srpnja

Sve smo isplanirali, ali što ako nas Slovenija blokira i ne uđemo u EU?

'07.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije i Republike Hrvatske.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
31.12.2012.
u 20:30

Hrvatska je mnogo pripremljenija za članstvo nego što su to bile zemlje prijašnjih proširenja.

Točno polovinom godine, prođe li sve kako je predviđeno, građani Hrvatske leći će na počinak na zapadnom Balkanu i ujutro se probuditi u Europskoj uniji. Prvog srpnja Hrvatska će, prema svim očekivanjima, postati punopravna članica EU. Što će se promijeniti? U manje vjerojatnom razvoju događaja, 1. srpnja Hrvatska će se probuditi sa spoznajom da je Slovenija zaista ostvarila najavu svojih političara i blokirala ulazak Hrvatske u EU na dan zapisan u pristupnom ugovoru. Što će se u tom slučaju promijeniti?

U tom drugom, manje vjerojatnom slučaju, činjenica da Hrvatska nije ušla u EU u planiranom roku mogla bi izazvati niz potresa i u EU i u Hrvatskoj. U EU bi se time stvorili institucionalni problemi jer se sve priprema za planirani ulazak Hrvatske 1. srpnja, a u Hrvatskoj bi se stvorila politička kriza. Propuštanje predviđenog roka za ulazak u EU oslabilo bi i hrvatsku vladu. No, zasad nitko ozbiljan u EU ne vjeruje u takav razvoj događaja i svi su uvjereni da će Hrvatska zaista 1. srpnja ući u EU. Prije toga, u svibnju, Hrvatska će provesti i svoje prve izbore za Europski parlament.

Tvrđa granica

Danom ulaska u EU Hrvatima se životi neće promijeniti toliko dramatično kao Česima, Poljacima i drugim istočnoeuropskim narodima 1. svibnja 2004. godine. Hrvatska je mnogo pripremljenija za članstvo nego što su to bile zemlje prijašnjih proširenja. Primjerice, i prije ulaska u EU dozvolila je strancima kupnju nekretnina, pa će izostati i taj “šok”.

Ali dio građana Hrvatske doživjet će “šok” u svakodnevnim životima kakav nisu doživjeli građani drugih članica EU. Dubrovnik i okolica postat će “otok”. Komunikacija krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske ići će ili trajektom ili preko granice koja postaje tvrđa nego dosad. Osjećaj odijeljenosti, fizičke i psihičke, sigurno će postojati južno od Neuma sve dok ne bude isplanirano i izgrađeno neko drugo, dugoročno rješenje poput pelješkog mosta. Bez obzira na to koliko prelazak granice s BiH bio spor ili brz, život u Dubrovniku bit će kompliciraniji.

Tu promjenu neće osjetiti samo Dubrovčani, nego i svaki putnik čiji zrakoplov, primjerice, zbog bure ne bude mogao sletjeti u Čilipe. Rezervni plan slijetanja u Split i prebacivanja kopnom do Dubrovnika odjednom će postati neizvediv za one koji nisu ponijeli putovnicu.

Milijarda eura godišnje

Ulazak Hrvatske u EU donosi i promjene u hrvatskoj brodogradnji. Još se ne zna točno kakve, ali jedine su dvije mogućnosti da Brodosplit, 3. Maj i Brodotrogir osvanu 1. srpnja s novim vlasnicima ili da osvanu u stečaju. Prva opcija donosi gubitak posla za dio radnika, ali i zdravu šansu za drugi dio radnika da nastavi raditi stvarajući dobit a ne gubitke. Druga opcija donosi gubitak posla za sve radnike. Vlada još uvijek pokušava izbjeći stečaj, ali vremena je sve manje i nije sigurno da će to uspjeti u sva tri brodogradilišta.

Ulazak u EU 1. srpnja znači i to da prvi put jedan Hrvat dolazi na mjesto europskog povjerenika. Velika je vjerojatnost da će to biti Neven Mimica. Ulazak u EU znači i nadgledanje hrvatskog proračuna u Bruxellesu. U ekonomskom monitoringu, koji vrijedi za sve članice, a poznatiji je pod nazivom Europski semestar, Bruxelles nadzire i daje preporuke kako treba izgledati državni proračun.

Ulazak u EU donosi i ekonomski razvoj kroz fondove EU, ali za povlačenje novca treba imati dobre projekte. Prije stupanja u članstvo Hrvatska je u fondovima EU imala na raspolaganju oko 150 milijuna eura godišnje, a kao članica imat će više od milijardu eura godišnje. Postoje još mnoge stvari koje donosi ulazak u EU, ali važno je znati i ono što ne donosi. Ne donosi ukidanje granica prema Sloveniji i Mađarskoj. Prije nego što se ukinu granični prijelazi, Hrvatska će morati ispuniti stroge uvjete za ulazak u schengensku zonu.

>> EU nije zadovoljan: Vrijeme vam je isteklo, počnite napokon raditi!

Komentara 17

JO
josmalopanestalo
14:04 01.01.2013.

da uđemo normalno u eu trebalo bi iz riječnika izbaciti riječi poput lopov ,idiot, lud, manijak i odma nam bu automatski bolje jer bumo imali manje riječi , manje bumo pričali a možda više delali, to bu super

Avatar neidemdalje
neidemdalje
17:10 03.01.2013.

kako mogu biti izbori za eu parlament u svibnju ako hrvatska nije članica eunije , po meni to je potpuno nelegalno... nadam se da će nas slovenci spriječiti barem privremeno sulude ideje nove euroslavije...

DA
dankodr
12:30 01.01.2013.

Sretna Vam nova 2013 ! želim svima nama da nas slovenci blokiraju i da NE UĐEMO U EU, barem ove god :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije