Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u zamjenu za taoce

Sve oči uperene u Hamas: Izrael ponudio privremeno primirje

Palestinians gather at the site of an Israeli strike on a house, as the conflict between Israel and Hamas continues, in Rafah
Foto: Shadi Tabatibi/REUTERS
1/2
20.12.2023.
u 08:39

Dogovor su prezentirali medijatori iz Katara. Iz Hamasa su ranije naglasili da neće osloboditi više talaca do prekida vatre

Izrael je ponudio Hamasu privremeno primirje u trajanju od tjedan dana u zamjenu za 40 talaca. Čini se kako njihov prijedlog traži puštanje žena, starijih osoba i onih kojima je potrebna hitna medicinska skrb, otkriva Barak Ravid, politički analitičar CNN-a, navodeći tri službena izvora. 

Izraelski ambasador u SAD-u Michael Herzog potvrdio je da je Izrael spreman pauzirati borbe ako to znači oslobađanje većeg broja civila, no nije potvrdio je li dogovor sklopljen. "Mislim da je prerano reći jer je Hamas do sada odbijao sve ponude. Nadaju se trajnom prekidu vatre" kazao je za CNN, dodajući kako on osobno vjeruje da će pritisak dovesti do toga da Hamasovci prihvate ponudu.

Dogovor su prezentirali medijatori iz Katara. Iz Hamasa su ranije naglasili da neće osloboditi više talaca do prekida vatre. Dok se diplomatski napori nastavljaju, humanitarna kriza u Gazi pogoršava se iz dana u dan. Izraelska vojska ubila je gotovo 20.000 ljudi, a ranila više od 52.000, prema podacima Hamasovih ministarstava. Veliki dijelovi Gaze razoreni su zračnim udarima, a više od 80 posto populacije, gotovo 2 milijuna ljudi, je raseljeno.

Pola populacije Gaze umire od gladi. Stanovnici često danima ne jedu dok oko njih padaju bombe i rakete, tvrdi UN. U posljednjih 70 dana, u Gazu je ušlo otprilike 10 posto hrane koja je potrebna s obzirom na broj stanovnika. Direktorica Svjetskog programa hrane (WFP) za Bliski istok, Sjevernu Afriku i istočnu Europu Corinne Fleischer ističe kako je 97 posto palestinskih kućanstava na sjeveru Gaze te 83 posto na jugu prijavilo nedovoljne količine hrane. 

VIDEO Izraelac zatočio Palestince i skinuo ih u donje rublje

 

Komentara 1

FU
Fusnota
15:32 20.12.2023.

Ukoliko je istina, Hamas je jači nego što je Izrael mislio Dokazali su se dobri borci kao i ubojice civila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije