Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVISNOST

Sve manje ovisnika o heroinu, a 'trava' sve jača

heroin
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/Pixsell
24.06.2014.
u 16:25

Trendovi: Broj novih ovisnika o heroinu pada, na tržištu se pojavljuju nove sintetičke droge, “trava” je sve jača...

Broj novih ovisnika o heroinu pada, ovisnici o opijatima koji se liječe sve su stariji, na tržištu se pojavljuju nove sintetičke droge koje zamjenjuju “tradicionalne”, marihuana i hašiš imaju sve veću koncentraciju THC-a (psihoaktivna tvar) – sukus je izvještaja Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga koji je jučer predstavljen u povodu skorašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga (26. lipnja).

U Hrvatskoj je lani bilo registrirano 7857 osoba liječenih od ovisnosti o psihoaktivnim drogama, od kojih je njih 1125 prvi put bilo na liječenju. Godine 2013. na liječenju je bilo 6315 ovisnika o opijatima, od kojih je njih 270 bilo liječeno prvi put – ohrabrujući podatak s obzirom na to da su brojke znatno manje nego prošlih godina. Najviše je liječenih od zloporabe droga u odnosu na broj stanovnika na Jadranu – od Istre (567,3 osoba na 100.000 stanovnika), preko Primorja, Dalmacije do Dubrovačko-neretvanske županije (331,7).

Jedina kontinentalna županija koja po broju liječenih ovisnika konkurira “morskima” je Zagreb sa stopom od 419 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika. Policija je lani uspjela izvršiti ukupno 7073 zapljene što je čak 10,8 posto više nego 2012. godine.

>> Zagrepčani dnevno popuše 6 kg 'trave' - doznajte koji su po konzumaciji droga u Europi!

>> 'Rezao sam vene tri puta dnevno, to je najljepša bol'

Komentara 2

CH
chemica
16:57 24.06.2014.

Nema sirotinja više para za "pravu stvar" pa se truje "priručnim sredstvima" iz vlastitog vrta.

NU
nunek1
15:43 06.07.2014.

marihuana i hašiš je ista stvar., odnosno kanabis.a kanabis liječi sve oblike raka.,šta se lačaš pisati o nećem o čemu blagog pojma nemaš, neznaš ni identificirati..bit če i medicinska legalizirana uskoro ali sam siguran da ovi jednostavno moraju nekog maltretirati. .i za kraj.,želim vam da dobijete svaku bolest što kanabis liječi, mislim da je to pošteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije