Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza im guta domove

Svakih 15 minuta netko ostane bez stana u Španjolskoj

Španjolska, protestiraju protiv deložacije (1)
REUTERS/Pixsell
20.04.2013.
u 12:00

Najdramatičnija je situacija u južnoj pokrajini Andaluziji, gdje prema podacima lokalnih vlasti ima čak 700.000 praznih domova

Svakih 15 minuta netko ostane bez stana ili kuće u Španjolskoj, gdje se zbog neplaćanja kredita gomilaju prazni prostori. Lani su banke zaplijenile 38.778 nekretnina, no zbog recesije ih vrlo teško prodaju. Kupaca nema pa je i broj započetih i dovršenih stanova na razini iz 1960. godine kada je u zemlji živjelo 17 milijuna stanovnika manje.

Sve više samoubojstva

– Potražnja je nikakva i to nam je veliki problem. No sada sve više poteškoća imamo i s ljudima koje nalazimo ondje – kaže odvjetnica koja uime jedne velike banke oduzima stambene i poslovne prostore u pokrajini Aragón na sjeveroistoku zemlje. Vlada je osnovala “Lošu banku” preko koje nekoliko problematičnih banaka nudi stanove i vikendice, međutim umjesto kupaca ili investitora, te prostore zauzimaju očajni ljudi. Osobe koje izgube posao ne mogu plaćati najam ili kredit, ostaju bez doma, pa iz dana u dan raste broj skvotera. Oni najčešće ulaze u stanove koje je izgubila neka obitelj ili kompanija ili se pak nezakonito vraćaju na mjesta gdje su živjeli. Vlada je krajem prošle godine pod pritiskom prosvjeda i samoubojstava ljudi kojima su oduzeti stanovi donijela mjeru o zaštiti najugroženijih. Obitelji s djecom, čiji je mjesečni prihod manji od 1600 eura, ne mogu odmah biti izbačene. No kako iz dana u dan raste broj siromašnih, mjera nije dovoljna.

Najteža je situacija na jugu zemlje, u pokrajini Andaluziji, gdje su lani oduzete 7284 nekretnine. Prema podacima lokalnih vlasti ondje je 700.000 praznih domova. Vladajuća Ujedinjena ljevica donijela je odluku o zabrani oduzimanja stanova. – Branimo pravo na život u izvanrednoj situaciji – kažu. Kada banka oduzme stan obitelji, lokalna vlast oduzet će ga banci, a nesretnicima dopustiti da ondje žive iduće tri godine.

Male kazne

Obitelj će mjesečno plaćati najam u iznosu 25 posto prihoda, koje će zatim vlast transferirati banci. Banke i nekretninske kompanije bit će kažnjene iznosom od 1000 do 9000 eura ako se otkrije da imaju stanove u kojima se može živjeti.

>> MMF: Pogriješili smo, tražili smo previše štednje u Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije