Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provjera očinstva

Svaki 20. testirani tata u Hrvatskoj nije biološki otac

'za unu.....12. 12. 2008. planinska 1/tvrtka genos/prezentacija otkrivanja ocinstva dnk metodom/prof. dr. sc gordan lauc Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list'
'Zeljko Hladika/Vecernji list'
21.05.2011.
u 17:50

Drastičan je primjer muškarca kojemu je supruga priznala da beba koju čeka nije njegova. DNK analiza pokazala je da nije otac ni dvjema kćerima

Prema nekim statističkim procjenama, u Hrvatskoj se svake godine u rodne listove oko dvije tisuće djece upiše pogrešno ime oca. Onima koji razmišljaju o provjeri nije utješno to što je ta brojka na razini europskih prosjeka. A provjera očinstva u nekoliko je posljednjih godina, zahvaljujući DNK analizi, toliko pojednostavnjena i postala je dostupna te, možemo reći, i jeftina i pouzdana, da se sve više očeva odlučuje za nju. Pa i majki, a nerijetko i baka i djedova!

– Jedno istraživanje provedeno u suradnji Medicinskog fakulteta u Osijeku i tvrtke Genos pokazalo je da je u Hrvatskoj "pogrešnih" očeva otprilike pet posto. Naravno, nije u cijeloj populaciji svaki dvadeseti tata samo otac na papiru, nego među onima koji su testirani, tj. u slučajevima kada je netko pokrenuo postupak dokazivanja očinstva – objašnjava prof. dr. sc. Gordan Lauc, utemeljitelj Genosa, prvoga privatnog DNK laboratorija u Hrvatskoj i regiji.

Cijelu priču o provjeri očinstva pročitajte u tjednom prilogu Obzor u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

 

Ključne riječi

Komentara 129

OB
-obrisani-
13:09 22.05.2011.

Ako si musku, zasto ne? ALi ne znam da li si spreman na ocjenu koju cemo javno objaviti sa pravim imenom macho muzjaka?

OB
-obrisani-
13:06 22.05.2011.

Hajde ne placite, bit ce jednog dana bolje kada odrastete!

OS
otvoreni savez
08:34 22.05.2011.

Bosanski DNK - Da Nije Komšija ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije