Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
škole ne rade

Šutjeli 25 godina, ali danas učitelji u Chicagu traže bolje plaće

štrajk u chicagu (1)
Reuters/PIXSELL
10.09.2012.
u 22:59

Sindikat učitelja i gradske vlasti Chicaga gotovo godinu dana pregovaraju oko plaća, zdravstvenog osiguranja i ugovora o radu

Početak škole u Chicagu za mnoge se roditelje ove godine pretvorio u noćnu moru kada je 29.000 učitelja i zaposlenika državnih škola odlučilo izaći na ulice. Prvi je to štrajk učitelja u posljednjih 25 godina, a za sve su "krive" reforme koje uz podršku američkog predsjednika želi uvesti gradonačelnik Rahm Emanuel.

Zbog štrajka desetaka tisuća učitelja i školskih djelatnika 350.000 djece ostalo je gotovo na ulicama jer 11-satni pregovori između sindikata učitelja i gradskih vlasti, koji su održani tijekom vikenda, nisu imali nikakvog rezultata, javlja NBC News.

Većina roditelja svoju je djecu ostavila na jednoj od 144 lokacije koje je grad otvorio kako bi zaposleni roditelji imali gdje ostaviti svoju djecu koja bi u protivnom zaista završila na ulicama.

Sindikat učitelja i gradske vlasti Chicaga gotovo godinu dana pregovaraju oko plaća, zdravstvenog osiguranja i ugovora o radu. Sindikat učitelja protivi se prijedlogu da testovi budu glavni uvjet ocjenjivanja učenika te prijedlogu da se ravnateljima daju veća prava prilikom zapošljavanja čime bi se, vjeruju u sindikatu, ugrozila radna mjesta starijih učitelja.

>>Zbog štrajka nastavnika zatvoreno 150 australskih škola

Ključne riječi

Komentara 3

WS
Wer Sind Sie Herr Sorge
07:31 11.09.2012.

Americka radnicka klasa je sutila dugo vremena i bila poslusna americkom rezhimu zato jer je previse dugo nepravedno nezasluzeno imala najveci zivotni standard na svijetu. Do sad je americki rezhim imao odresene ruke da se zaokuplja pokoravanjem drugih drzava , da vode ratove i drugima da podmecu klipove pod nogama od sad ce rezhim morati voditi brigu i o svom narodu.

IR
irani
12:50 11.09.2012.

Tako je mrzitelju, pocinje revolucija!

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
13:31 11.09.2012.

Bolje place, ucitelj u Cikagu zaradjuje $ 76 iljad na godinu, dok samo 15posto djece cetvrtog razreda znaju citat. 90 posto ucitelja I uciteljic salju svoju djece u privatne skole. Da su ucitelji I uciteljice pametni trebali bi sutjeti najmanje jos 250 godin, sa ovakvim rezultatima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije